Фон дер Лайен озадачи евродепутатите

„Отвратителна“ формулировка, „абсолютен скандал“ – новото име на миграционния ресор в ЕК се натъква на всичко друго, освен на одобрение. Дали Фон дер Лайен ще го смени?

 

 

 

От началото на бежанската криза през 2015 година с нейните политически последици ресорът със семплото име "Миграция, вътрешни работи и гражданство" бе в ръцете на еврокомисаря Димитрис Аврамопулос. За неговия наследник - досегашния говорител на ЕК Маргаритис Схинас, бъдещата председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен реши обаче да предложи нещо по-претенциозно: новото име на този ресор е "Съхраняване на европейския начин на живот". Какво ли се има предвид?

Отпор в Европарламента

Трябваше да минат няколко дни, докато всички в Брюксел се запознаят с новите ресори и докато ги осмислят. След което заваляха първите критики. Шефът на фракцията на Зелените Филип Ламбер смята, че с формулировката "Съхраняване на европейския начин на живот" бъдещата председателка на Европейската комисия играе по свирката на крайнодесните, особено в контекста на миграцията". Той определя това като "абсолютен скандал" и настоява Фон дер Лайен да направи по-добро предложение.

За промяна на името на ресора се обявяват и евродепутати от центъра и ляво, дори отиващият си председател на ЕК Жан-Клод Юнкер не е доволен от избора, направен от неговата наследничка на поста. "Приемането на тези, които идват отдалеч, също е част от европейския начин на живот", отбеляза той. И още: "Европейският начин на живот означава и да се отнасяме с уважение към другите, независимо от цвета на кожата им и техния произход".

 

Жан-Клод Юнкер и Урсула фон дер Лайен

Първо целувки, после критики - Жан-Клод Юнкер и Урсула фон дер Лайен

 

Популизмът става тенденция?

Очевидно Юнкер вижда проблем с компетенциите по отношение на миграцията и новото име на ресора. Но Урсула фон дер Лайен засега не се предава. "Нямам какво да кажа по отношение на ново име или друга промяна", заяви говорителка на Комисията в Брюксел. От което стана ясно, че бързи промени няма да има. Но натискът от страна на депутатите расте, а новата председателка на ЕК трябва да поддържа добри отношения с парламента, ако иска подкрепа за своя политически курс.

Критики по отношение на въпросната формулировка идват и от страни, чиито правителства поставят под съмнение някои правила и ценности на ЕС. Така например на унгарската либерална евродепутатка Коталин Че всичко много ѝ напомняло за лексиката на Виктор Орбан: "Не можем да се борим с популизма, като го превръщаме в тенденция", казва тя. А нейната холандска колежка София ин ет Фелд написа, че в Европа всеки сам определя начина си на живот. "За това не ни е необходим еврокомисар, не - благодаря! Излиза, че европейците трябва да бъдат пазени от чужди култури, което е гротескно. Категорично трябва да отхвърлим този модел на мислене".

В придружителното писмо, изпратено до номинирания за еврокомисар, неговият нов ресор е описан така: "Съхраняването на нашия европейски начин на живот изисква хората на наемния труд да оцелеят в условията на сегашния променящ се трудов пазар. Техният намаляващ дял и пропастта, която разделя дигиталните и другите базови умения, означават, че на хората трябва да бъдат дадени нови знания и инструменти. А това повишава и значението на умело направляваната миграция с акцент върху интеграцията и единството на нашите общности." Освен това: "Трябва да се отнесем сериозно към напълно оправданите страхове на хората от последиците за икономиката и обществото от безконтролната миграция..."

 

Европа продължава да посреща бежанци

Бежанците продължават да настъпват към Европа

 

Какво иска да каже Фон дер Лайен?

Тези заплетени и сложни формулировки могат да означават всичко възможно - от призив за постигане на единство по бежанската политика до доста странната връзка между недостатъчните дигитални познания на работниците в Европа и миграцията. А единството на общностите? Да не би да е загатване за нежеланието на част от гражданите да живеят в мултикултурна среда? И какво следва от това? Дали тези скалъпени изречения не са реверанс към десните популисти, например в Унгария и Полша, които Урсула фон дер Лайен беше помолила да я подкрепят при утвърждаването ѝ на поста? Във всеки случай германката бърка право в политическото гнездо на оси. 

Така формулираните задачи и тяхното описание събуждат различни подозрения у мнозина. "В една модерна Европейска комисия през 2019-а няма място за ресор с подобно име", написа в Туитър британският депутат от Лейбъристката партия Клод Морес. А френският зелен евродепутат Дамиен Карем нарече формулировката на Фон дер Лайен "отвратителна".

От "Амнести интернешънъл" разкритикуваха това, че се внушава някаква връзка между миграцията и сигурността. Според правозащитната организация, това изпраща "тревожно послание".

Следващата седмица седмица Урсула фон дер Лайен трябва да отговори в пленарната зала на всички тези критики. А дотогава трябва някак да потуши разгарящата се криза - най-вече сред поддръжниците си сред либералите и социалистите. В противен случай работата на новата председателка на ЕК с някои фракции в ЕП може да тръгне с фалстарт.

 

 

Станете почитател на Класа