Сноудън е щял да бъде разкрит, докато краде тайните на американското разузнаване

Едуард Сноудън, бивш служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), известен с разкриването на масовия електронен шпионаж в САЩ на собствените си граждани, разкри как е за малко е щял да бъде заловен.


В интервю за The Guardian от Москва (Русия), където получи убежище през 2013 г., компютърният експерт заяви, че е бил изненадан от началници, докато премествал компютър, където пазел тайни на разузнаването.


„И така ме спряха в залата, докато носех тази стара машина и единият началник ме попита:„ Какво правиш с тази машина?" Аз го погледнах откровено и казах: Кражба на тайни", разказа Сноудън и добави, че двамата служители на НСА се разсмели и той продължил по пътя си.


Обширното интервю се провежда няколко дни след публикуването на мемоара на Сноуден „Постоянен запис", който ще излезе по целия свят на 17 септември.


В разговор с британския вестник бившият анализатор заяви, че „в съвременните разузнавателни агенции няма Джеймс Бондове, но, поне в НСА, се използват все повече външни изпълнители" – какъвто е бил за дълго и Сноудън - вместо постоянни служители.


От друга страна, той нито потвърди, нито отрече да е използвал кубче на Рубик, за да скрие USB флашка със секретни данни, както се появи в биографичния филм за него през 2016 г., режисиран от Оливър Стоун.


"Кубът на Рубик може да бъде много полезен като разсейващо устройство, а също така работи и като устройство за прикриване", каза той.

Станете почитател на Класа