Протест на полицията блокира достъпа до летището в Мексико Сити

Федералната полиция блокира в петък Вътрешния пръстен, една от основните артерии на Мексико Сити, протестирайки срещу включването в Националната гвардия - корпорацията, създадена от мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.


От 12:20 ч. (Местно време) федералната полиция блокира четири ленти на Вътрешния пръстен към международното летище Бенито Хуарес в Мексико Сити.


"Ако е необходимо да останем тук цяла нощ, тук ще бъдем", каза служител на полицията, който поиска от федералното правителство решение на техните искания.


Блокадата на лентите предизвика затруднения за циркулацията на превозните средства и за пътниците, които отиваха на летището в столицата. Все пак хората по-късно бяха отведени от полицията до терминалите, така че да изпълнят своите полети.


Полицията протестира от юли, преди предстоящото им автоматично преминаване към Националната гвардия, орган със смесен характер - граждански и военен, който цели да формира 140 000 души за 5 години. След обявяването за създаването на тази корпорация, правителството на Лопес Обрадор обяви, че тя ще включва членове от армията, флота и федералната полиция.


За хилядите униформени федерални полицаи, които протестират, тяхното включване в Националната гвардия би означавало загуба на предимствата им при уволнение, ръст по йерархията и пенсиониране.


Секретарят на обществената безопасност и защита (SSPC) заяви в съобщение, разпространено в профила му в Twitter, че нито един член на Федералната полиция "няма да бъде уволнен, нито ще загуби социалните си придобивки ".


"Те ще запазят заплатата, старшинството, ранга си, обезщетенията, абсолютно всичко. Ако решението им е да не отидат в Националната гвардия, ние ще го уважим", каза той.


Освен това той поиска униформените да преразгледат решението си за блокиране на пътищата и изрази готовност да проведат „открит диалог с недоволните полицаи".

Станете почитател на Класа