Атака на дронове подпали най-голямата рафинерия в света в Саудитска Арабия

Поредица от експлозии, предизвикали голям пожар, се случи тази събота в една от най-големите петролни рафинерии в света, принадлежаща на саудитската компания Арамко, разположена в източна Саудитска Арабия, близо до град Абкайк.


Говорителят на Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия съобщи в изявление, че рафинерията е нападната с дронове, но без да се идентифицира източникът на нападението, съобщава Ройтерс. Той също така съобщи, че пожарът вече е потушен.


Междувременно в мрежата веднага се появиха видеоклипове, заснети от свидетели на мястото на произшествието. На записите се виждат огромни пламъци и дим, издигащи се над хоризонта.


Все още няма информация за възможни жертви и ранени. Арамко от своя страна не отговори веднага на искане за коментар.


Саудитската компания Арамко описва съоръжението за преработка на петрол Абкойк като "най-голямата в света инсталация за стабилизиране на суров нефт", съобщава AP.


Съоръжението преработва кисел суров нефт и го превръща в сладък суров нефт, който след това се транспортира до пунктовете за прехвърляне в Персийския залив и Червено море. Оценките сочат, че инсталацията може да преработва до 7 милиона барела суров петрол на ден.


Според агенцията, заводът е бил обект на атаки от радикални групи и в миналото. Ал Кайда твърди, че атентатори самоубийци се опитвали безуспешно да атакуват петролния комплекс през февруари 2006 г.

Станете почитател на Класа