САЩ и Израел готвят договор за взаимна отбрана

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви на личния си акаунт в Twitter, че води преговори с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, за споразумение за взаимна отбрана между двете държави.


"Говорих по телефона днес с премиера Нетаняху, за да обсъдя възможността за напредък по Договора за взаимна отбрана между Съединените щати и Израел, който допълнително ще укрепи огромния съюз между нашите две страни", каза президентът.


Американският президент добави, че се надява да продължи да обсъжда въпроса с Нетаняху след парламентарните избори в Израел, като очевидно намекна, че настоящият израелски премиер ще спечели тези избори.


"Надявам се да продължа тези дискусии след изборите в Израел, когато се срещнем в ООН по-късно този месец", завърши Тръмп.


Парламентарните избори в Израел ще се проведат този 17 септември. На тях настоящият израелски премиер ще се изправи срещу своите съперници, лидерите на партията "Синьо-бели", Бени Ганц и Яир Лапид.


Международният журналист и анализатор Пабло Джофре Лиал посочва, че този пакт за взаимна отбрана между САЩ и Израел означава формализирането на „реалността от десетилетия" и това от своя страна отразява „близкото приятелство" между Тръмп и Нетаняху.


Експертът смята също, че в случай, че израелският лидер не бъде преизбран, отношенията със САЩ няма да бъдат засегнати, тъй като всички, които кандидатстват, са съюзници на Вашингтон. "Няма да има промени. Изборите в Израел са просто за смяна на главата, която е начело, но политиката по отношение на Сирия, Ливан, Палестина, окупацията и колонизацията на подтеритории ще продължи да бъде основата на всички израелски администрации ", подчертава той.


Като част от предизборната си кампания, на 10 септември Нетаняху обеща да анексира долината на Йордан на окупирания Западен бряг, в случай че спечели изборите. Нетаняху предупреди, че тези стъпки ще бъдат предприети в координация с администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.


От своя страна палестинският президент Махмуд Абас заяви, че всички споразумения, подписани с Израел, ще приключат, ако премиерът Нетаняху изпълни обещанието си за анексиране на долината на Йордания.


"Имаме право да защитаваме правата си и да постигаме целите си с всички налични средства, независимо от последствията, тъй като решенията на Нетаняху противоречат на резолюциите на ООН и международното право", каза палестинският лидер.

Станете почитател на Класа