Боинг подготвя реформи след катастрофите със самолети 737 MAX

Американският производител на самолети Боинг подготвя реформи, предназначени да повишат безопасността при проектирането и изграждането на самолетите си, след фаталните катастрофи на два от самолетите му 737 MAX, съобщава The New York Times, позовавайки се на анонимен източник от компанията.
Източниците събщиха на вестника, че през последните пет месеца специална комисия работи по тези нови планове за сигурност и ще бъде готова да ги представи през следващата седмица.


Съществените препоръки включват промяна на корпоративната структура, създаване на нова група специалисти, които ще контролират и координират задачите в различните отдели, както и смяната на кабините на бъдещите самолети за настаняване на ново поколение от пилоти, някои от които може да имат по-малко обучение. Въпреки че тази реформа ще забави процеса на създаване на нови самолети, те считат, че ще помогне да се премахнат проблемите в етапа на разработка на устройствата.


На 10 март при полет ET302 на Ethiopian Airlines, самолет Боинг 737 MAX 8, пътуващ към Найроби (Кения), се разби в близост до Бишовту (Етиопия) само шест минути след излитането от летището в столицата Адис Абеба, столицата на страната При инцидента загинаха 157 души на борда, от 33 различни националности.


В края на октомври 2018 г. друг Боинг 737 MAX 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air падна в Явайско море, с което сложи край на живота на 189 души.


След двете аварии авиокомпаниите и правителствата по целия свят прекратиха експлоатацията на този самолет. Въпреки това, в края на август вицепрезидентът по „Маркетинг" на Боинг, Ранди Тинтет, обяви, че компанията е планирала да оперира отново със 737 MAX през четвъртото тримесечие на тази година.

Станете почитател на Класа