Тръмп: Готови сме да действаме след атаките срещу Арамко, но чакаме потвърждение от Рияд

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната му е готова да действа след атаките на дронове срещу рафинерии в Саудитска Арабия, но остава да изчака изводите на Риад за това кой е отговорен за действията.


"Доставката на петрол от Саудитска Арабия беше атакувана. Има причини да вярваме, че ние знаем виновника, готови сме да действаме в зависимост от проверката, но чакаме кралството да ни каже кой вярва, че е причината за това нападение, и при с какви условия ще продължим! ", туитва Тръмп.


Йеменските бунтовнически сили Хути заявиха, че атаките с дронове тази събота срещу две рафинерии на петролната компания Саудитска Арамко в източната част на кралството са тяхно дело и обещаха да засилят атаките си срещу Саудитска Арабия.


От своя страна държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран в извършване на атаките срещу рафинерии в източната част на кралството. В отговор на иранското външно министерство заяви, че изявленията на Помпео са "неразбираеми и безсмислени".


"Политиката за оказване на максимален натиск [върху Техеран], която американците следваха, очевидно поради провала си, сега се втурна към максимални лъжи", заяви говорителят на външното министерство Абас Мусави.


Дроновите атаки в съоръженията на Арамков градовете Абкайн и Кхураис намалиха доставките на суров петрол с около 5,7 милиона барела на ден, което представлява около 50% от производството му.


Основният индекс на борсата на Саудитска Арабия, Tadawul All Share (TASI), регистрира спад от около 2.3% в сесията тази неделя в резултат на атаките срещу съоръженията.


В допълнение, цените на петрола са се увеличили с 19,5%. Според Bloomberg суровият Brent се търгува на азиатските пазари по $ 71.95 за барел в началото на деня, което е увеличение с $ 11.73, съответстващо на най-голямото увеличение на петрола от началото на търгуването на фючърсите през 1988 година.


Малко преди това Доналд Тръмп разреши разблокирането и отпускането на нефт от Стратегическия петролен резерв на страната „ако е необходимо, за да се поддържат пазарите добре снабдени".

Станете почитател на Класа