Производителят на най-скъпия бомбардировач започна сглобяването на новия В-21

Northrop Grumman, един от най-важните контрагенти в отбраната на САЩ започна да сглобява първия прототип на стратегическия бомбардировач „Стелт" B-21 Raider, съобщи специализираният портал Flightglobal, позовавайки се на началника на ВВС на САЩ Матю Донован.


През 2015 г. на компанията беше възложена на поръчката за разработка и производство на бомбардировачи B-21, като през 2019 г. завърши съответния дизайн, замислен по схемата „летящо крило". Сертифицирането на самолета за превоз и използване на ядрено оръжие ще се извърши няколко години след приемането на този модел от ВВС.


Очаква се новият стратегически бомбардировач да влезе в експлоатация в САЩ в средата на 20-те години. Общо Пентагонът възнамерява да закупи поне 100 такива самолета.


След като бъде приет, B-21 постепенно ще замени старите стелт - бомбардировачи B-52 Stratofortress и B-2 Spirit, също произведени от Northrop Grumman.


Със само 20 екземпляра в експлоатация и на феноменалната цена от 2 милиарда долара за брой, B-2, който за първи път беше използван при бомбардировките над Югославия през 1999 г., се оказа изключително сложен самолет.


Трудно е да се поддържа оперативно, тъй като антирадарното му покритие изисква постоянна и скъпа поддръжка. За всеки час, през който B-2 е във въздуха, са необходими 53 човеко-часа поддръжка на покритието.


През юли тази година заместник-началникът на щаба на ВВС на САЩ Стивън Уилсън обяви, че първият полет на В-21 е планиран за началото на декември 2021 г. Няма други подробности относно обещаващ американски самолет.


Руският конкурент на Northrop Grumman и основният производител на тежки бомбардировачи на Русия, компанията Туполев, започна през август 2019 г. да сглобява първия прототип на стратегическия стелт-бомбардировач по проекта PAK-DA.

Станете почитател на Класа