Американските власти заведоха иск срещу Сноудън

Министерството на правосъдието на САЩ на 17 септември заведе дело срещу Едуард Сноудън, бивш служител на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и бивш подизпълнител на Агенцията за национална сигурност (НСА), тъй като смята, че последните му мемоари нарушават споразуменията за конфиденциалност, които той е подписал с двата органа.


Книгата му, озаглавена "Permanent Record", е в продажба от вчера и разкрива подробности за опита на Сноудън в тези американски разузнавателни агенции, подробности за ежедневните тайни операции на двете служби, както и подробности за живота си в Москва.


В съдебния си иск американските власти твърдят, че този компютърен експерт - който през 2013 г. разкри, че САЩ имат мащабна схема за шпиониране на хората - е нарушил задълженията си към ЦРУ и НСА, като публикува книгата си, без тези агенции да прегледат съдържанието й преди публикацията и като говори публично по въпроси, свързани с американското разузнаване.


Във всеки случай Министерството на правосъдието на САЩ посочва, че съдебният процес "не се стреми да предотврати или ограничи публикуването и разпространението" на книгата, а да изземе всички приходи, които Сноудън получава благодарение на тази книга.


"Информацията за разузнаването трябва да защитава нашата нация, а не да осигурява лична изгода", заяви федералният прокурор на Източния окръг на Вирджиния Г. Тервилигер, за когото мярката "ще гарантира Сноудън да не получава парични обезщетения " за нарушаване доверието в неговата личност.


В своята работа Сноудън потвърждава, че е успял да открадне данни от НСА, използвайки кубче на Рубик с карта памет вътре. В други случаи той е поставял картата от вътрешната страна на бузата си, за да може да я преглътне, ако е необходимо, или дори е използвал чорапите си, за да изнесе секретна информация.


Той също така разказва как бившите му колеги в НСА са имали достъп до всякакъв вид интимна информация на гражданите, как са си разменяли голи техни снимки и са се възползвали за лични цели от получената информация за тях.

Станете почитател на Класа