Страховете срещу надеждите - защо швейцарците се готвят за протести срещу 5G мрежите

Изграждането на 5G мрежата в Швейцария предизвиква сериозно недоволство сред жителите на страната. Въпреки че тя е първата в Европа и третата в света, която поръчва внедряване на 5G мрежа, има много швейцарци, които смятат, че новата технология причинява проблеми със здравето.

В Швейцария са активирани над 300 антени на 5G. Граждани обаче призовават правителството да наложи национален мораториум върху изграждане на мрежата.

Все повече хора в страната изказват тревога за възможни последици за здравето от излагане на електромагнитните лъчи, идващи от новите антени. Спирането обаче няма да е толкова лесно, защото на много места вече са деактивирани старите съоръжения на 4G.

Граждани, които живеят в близост до антените на 5G твърдят, че имат необичайни симптоми, предизвикани именно от новата мрежа. Швейцарското списание L'Illustré публикува статия през юли тази година със заглавие „С 5G ние се чувстваме като опитни зайчета".

 

Протест срещи 5G

 

Пред изданието много хора от Женева посочват, че страдат от здравословни проблеми.

Те описват състоянията като „необичаен шум в ушите под формата на звънтене, тежки главоболия, инсомния, безпричинна умора и чувство за безпокойство. Според тях проблемите се дължат на факта, че кулите на 5G се намират близо до техните домове.

Швейцарския лекар Бертранд Бухс е един от противниците на въвеждането на системата и един от инициаторите на подписката за мораториум над технологията. Той твърди, че е виждал много пациенти с подобни симптоми.

„Властите вървят в посока, обратна на разума. Рискуваме да стигнем до катастрофа след няколко години", коментира Бухс и допълва, че според него трябва да се стартира публичен дебат по темата, защото "проблемите няма да си отидат сами".

Според някои лекари 5G мрежата може да има негативно влияние върху онези хора, които страдат от електромагнитна свръхчувствителност.

Определени швейцарски експерти вярват също така, че 5G мрежата оказва деструктивни ефекти и върху околната среда заради повишената консумация на енергия.

Затова и много хора в страната се готвят да се опълчат на масовото въвеждане на технологията. През май тази година над 1000 демонстранти излязоха на протест срещу въвеждането на 5G мрежи в Швейцария. Акцията се проведе пред парламента в Берн, организирана от движението Stop5G.

По време на протеста учени, лекари, инженери и природозащитници произнесоха речи, в които призоваха правителството да вземе мерки срещу изграждането на мобилни мрежи от пето поколение.

Въвеждането на 5G мрежата в Женева е спряно напълно заради онлайн петиция на гражданите. Националният оператор Суиском обаче обещава, че до края на годината 90% от страната ще бъде покрита с 5 мрежа.

Във френскоговорящия регион наШвейцария, в някои кантони като Во, Фрибург и Новшател вечеса спрени процедурите по изграждане на5G мрежата заради петиции, лансирани от граждани.

Правителството твърди, че няма намерение да спира процеса по изграждане и че опасенията на протестиращите са необосновани.

Според физика и изследовател д-р Дейвид Робърт Граймс радиовълните, които се използват за клетъчни телефонни мрежи, не са йонизиращи, "което означава, че им липсва достатъчно енергия, за да разрушат структурата на ДНК и да причинят клетъчни увреждания", както твърдят противниците на 5G.

"Хората са разбираемо загрижени дали тези вълни могат да повишат риска от рак, но е от решаващо значение да се отбележи, че радиовълните са далеч по-малко вредни дори от ултравиолетовата видимата светлина, на която сме изложени всеки ден", казва д-р Граймс. Според него няма конкретни доказателства, че мобилните телефони или безжичните мрежи са причинители на здравословни проблеми.

Технологията от пето поколение изисква много новоизградени базови станции. Антените ще бъдат многобройни, но всяка от тях ще работи на по-ниски нива на мощност от 4G, тоест нивото на облъчване на 5G ще бъде по-ниско, обясняват още експерти.

Според тях рискове ще се наблюдават, когато човек попадне в непосредтсвена близост до един от предавателите за по-дълъг период от време. Така няма как да се говори за директно причиняване на ракови заболявания, когато 5G излъчва нейонизиращи лъчения.

Швейцарските власти залагат и на позитивните ефекти, които 5G мрежата ще има не само върху качеството на интернета, но и върху целия заобикалящ ни свят.

Интернет връзката от пето поколение ще бъде от ключово значение за автомобилите, които ще се управляват сами. Някои неща у дома ще се контролират само с един клик. С новата мрежа ще може бързо и лесно да се използва виртуална и добавена реалност. 5G мрежата ще осигури на потребителите светкавичен интернет от 10 до 100 пъти по-бърз от 4G.

Благодарение на 5G земеделците ще могат да улеснят работата си, като някои сензори ще събират и обработват данни в реално време, което ще позволи на фермерите да контролират основните процеси, като системите за водоснабдяване например.

5G мрежата ще покрива и най-труднодостъпните райони като зони в планини и гори, като обещава гледане на съдържание в реално време без накъсване и забавяне. Интернет връзката от пето поколение дори ще бъде основен заместител на WiFi.

Държавата вече е сключила договори с три мобилни оператора - Суиском, Сънрайс и Солт, което доведе до 350 милиона евро приходи в хазната.

Миналта година швейцарското правителство назначи група експерти, за да проучи рисковете, свързани с въвеждането на 5G, но техните заключения трябва да бъдат публикувани до края на тази година.

Проучването първоначално бе предвидено за публикуване още в началото на 2019 г. Според властите забавянето е свързано с "размера на задачата". Това предизвика възмущение сред противниците на 5G, които подозират, че натискът от страна на операторите Суиском, Сънрайс и Солт е изиграл роля.

Станете почитател на Класа