Джъстин Трюдо се извини, че се гримирал в черно като Аладдин на парти преди 20 години

"Не би трябвало да го направя. Трябваше да мисля по-добре, но не го направих и съжалявам", заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо пред пресата в самолета, по време на кампания в Халифакс (Нова Скотия, Канада).


Снимката, за която той бе принуден да се извини, е направена през 2001 г. на тематично парти, вдъхновено от „Хиляда и една нощ", което се провело в частно училище във Ванкувър, където президентът работил като учител. Трюдо се облекъл като Аладдин и се гримирал в черно за повода в очевиден опит да имитира по-добре героя от приказките.


Списание Time получи екземпляр от учебник, който включва снимка от събитието и го публикува в сряда. За гала вечерята на партито Трюдо, който тогава бил на 29 години, си сложил тюрбан и потъмнил с грим кожата на лицето, шията и ръцете си.


Публикуването на спорната снимка няколко седмици преди провеждането на федералните избори в Канада на 21 октомври представлява потенциален удар по политическото бъдеще на премиера, известен с това, че защитава правата на малцинствата през кариерата си.


"Ядосвам се на себе си, че съм го направил. Иска ми се да не съм го правил, но го направих и се извинявам за това", каза Трюдо пред журналистите, обяснявайки, че по онова време той не е смятал, че маскирането като персонаж с друг цвят на кожата е расистко, но сега той осъзнава, че е било. "Беше глупаво да го направя", каза той.


Използването на т. нар. "Brownface" или "blackface" - гримът, който белите комици използват за превъплъщаване в цветнокожи хора, е развлекателен ресурс с произход от САЩ през 19-ти век, който понастоящем е критикуван от африканските общности като проява на расизъм.

Станете почитател на Класа