Сноудън предупреждава, че в настоящата ера на масово наблюдение няма "невинни"

Последовател на Едуард Сноудън го попита в Twitter дали купуването на новоиздадените му мемоари ще причини той да бъде включен в "списъка на шпионирани хора ", на което бившият подизпълнител на ЦРУ и Националната агенция за сигурност (НСА) отговори " Всички са в списъка и в настоящата ера на масово наблюдение няма невинни".

 

"Днес всички са в списъка, независимо колко невинни са. Системите за масово наблюдение се стремят да регистрират всички хора, навсякъде и по всяко време. Въпросът вече не е "Аз в списъка ли съм? " , а е „Каква е моята класация в списъка?", пише Сноудън, който получи убежище в Русия, откакто разкри през 2013 г. масовия електронен шпионаж на правителството на САЩ.


Новата книга на Сноудън, "Постоянен запис", беше пусната в продажба на 17 септември. В нея компютърният експерт събира спомените от работата си в американските разузнавателни агенции до по-късното си изгнание в Русия. Текстът разкрива и няколко подробности за ежедневните тайни операции, извършвани както от ЦРУ, така и от НСА.

 

Правителството на САЩ реагира на издаването на книгата, като заведе гражданско дело, което цели да конфискува всички приходи от продажбите й, с мотива, че работата нарушава споразумението за конфиденциалност на Сноудън с НСА и ЦРУ.

Станете почитател на Класа