Министърът на енергетиката на САЩ: «Северен поток — 2» бие в самото сърце енергийната сигурност на Европа

„Северен поток - 2“ е основен удар по енергийната сигурност на Европа, налагайки волята на Москва на европейските страни, заяви американският министър на енергетиката Рик Пери на енергиен форум във Вилнюс. Политикът обвини също Русия за манипулиране на доставките на газ за Полша и Украйна и гарантира американската подкрепа за енергийните проекти в Централна и Източна Европа.

САЩ подкрепят критиките си към руско-германския газопровод „Северен поток - 2“. Във факта, че той представлява заплаха за цяла Европа, убеждаваше министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери по време на енергийния форум във Вилнюс, съобщава TVP Info.

В речта си политикът подчерта, че Русия манипулира доставките на газ за Полша и Украйна, като по този начин вреди на тези страни. Според него тръбите от газопровода "Северен поток - 2" са проектиран по такъв начин, че да "попаднат в самото сърце на енергийната сигурност на Европа".

Заедно с „Турски поток“ тя ще направи възможно прекъсването на доставките на газ през Украйна преди края на това десетилетие. "Северен поток - 2" е силен удар по енергийната сигурност на Европа. Той ще допринесе за оказване на натиск върху европейските страни да се поддадат на волята на Москва“, обясни министърът на енергетиката на САЩ.

Енергийният форум във Вилнюс беше организиран по инициатива на Рик Пери. Администрацията на САЩ иска да увеличи подкрепата си за енергийните проекти в Централна и Източна Европа. Освен това синхронизирането на енергийните мрежи на балтийските страни със Западна Европа е планирано за 2025 г.

В неделя Пери се срещна с министрите на енергетиката на Литва, Латвия и Естония. Подписана е декларация, гарантираща подкрепата на САЩ за защита на енергийната инфраструктура на балтийските страни от кибер атаки.

„Газпром“ заяви във вторник, че изграждането на газопровода "Северен поток-2" от Русия до Германия по дъното на Балтийско море вече е завършен 83% - което прави 2042 км. газопровод. По-рано, на 19 септември, изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер обяви, че строителството на "Северен поток - 2" протича в съответствие с графика. Ключовият проблем обаче остава позицията на Дания, която досега не е дала разрешение за полагане на газопровод в своята изключителна икономическа зона, обобщава TVP Info.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа