Шефът на НАСА порица Илон Мъск и поиска "реалистични разходи и време" за Crew Dragon

На съвместна пресконференция, проведена тази седмица, Джим Бриденстайн, администратор на НАСА, разкритикува главния изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск за нарушаване на сроковете, определени за разработването на космическия кораб Crew Dragon.


„Като администратор на НАСА се съсредоточих върху връщането към реализма по отношение на разходите и времето. Много от нашите програми не отговарят на предвидените разходи и график. Това се случва с течение на времето и много от тези програми вече са на пет години, на десет години. Казах не само на SpaceX, но и на всички наши подизпълнители, че имаме нужда от повече реализъм в сроковете за развитие", каза той


Още преди чрез туитър, Бриденстайн се оплака, че „програмата Commercial Crew закъснява с години". Това е проект, който се стреми да възстанови капацитета на САЩ да изпращат астронавти на земна орбита от собствената си територия и с ракети национално производство. В момента НАСА изпраща екипажите си до Международната космическа станция (EEI) с помощта на руската ракета "Союз", което е разход от 85 милиона долара за всяко място.


По време на пресконференцията в четвъртък, Мъск спомена и неудачите на финансирането за проекта Crew Dragon, който е в заключителния си етап на развитие. Освен това той увери, че компанията му вече е похарчила "повече от очакваното".


"Смятам, че исканията на НАСА към нашата програма бяха намалени значително от Конгреса за няколко години. Мисля, че в някои случаи направо с 50%. Следователно е доста трудно да се спазваме графика, ако имаме само половината пари" - отговори Мъск.


Двамата представители обаче заявиха, че тяхната асоциация за извеждане на космонавти в космоса от американска земя все още е в ход и може да бъде реализирана до началото на 2020 г.


"Илон и аз напълно сме съгласни по това: че единственото, което имаме в процес на развитие и което е наш основен приоритет, е да изстреляме американски астронавти, на американски ракети, от американска земя", каза Бриденстайн.

Станете почитател на Класа