Франция спря целия износ на оръжие за Турция заради нахлуването в Сирия

Франция преустанови всички доставки на оръжие за Турция заради нахлуването на войски на Анкара в Северна Сирия. Правителството на Париж обяви това, като заяви, че турската военна операция застрашава европейската сигурност.


"В очакване на края на тази офанзива Франция реши да прекрати всички планове за износ на оръжие за Турция, които биха могли да бъдат използвани в тази офанзива. Това решение има незабавен ефект", се казва в съвместно изявление на френските министерства на външните работи и на отбраната, цитирано от Ройтерс.


Париж, който изрази необходимостта от обсъждане на европейски санкции срещу Анкара, съобщи, че външните министри на Европейския съюз са уговорили среща в понеделник в Люксембург, на която те ще координират позицията си по тези военни действия.


Според Bloomberg, френският министър по европейските въпроси Амели де Моншалан е заявила, че в тези дискусии "на масата ще бъде членството на Турция в НАТО" заради едностранното решение за настъпление срещу кюрдските сили в Сирия.


Междувременно други държави в ЕС започнаха също да предприемат действия в това отношение, включително Германия, която преди това обяви „забрана на износа на оръжие, което може да бъде използвано от Турция в Сирия" - един от най-големите й оръжейни клиенти.


Тази седмица турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че страната му ще "отвори вратите към Европа за 3,6 милиона сирийски бежанци, ако ЕС определи операцията в Северна Сирия като окупация".

Станете почитател на Класа