Турция ще даде повече права и свободи на гражданите?

Новата цел на Турция се нарича съдебна реформа. Предвиждат се промени на 15 закона, които ще дадат повече права и свободи на гражданите, твърди Ердоган. Наистина ли? Според критиците, властта замазва очите на хората.

 

 

 

След неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 свободата на печата в Турция беше силно ограничена. Стотици критични журналисти бяха изправени пред съда, много от тях получиха сурови присъди. Сега, след дългогодишното извънредно положение и масовите арести, се задава съдебна реформа, чиято цел е да върне страната към правовите принципи. За целта през идните седмици турският парламент ще обсъди обширен пакет с реформи.

15 закона ще бъдат променени

Предвидени са промени на 15 закона, някои от които са свързани с наказателното производство и борбата срещу тероризма. Промените си поставят за цел да дадат по-голяма свобода на мненията и да засилят независимостта на правосъдието. По някои наказателни присъди, издадени преди по-малко от 5 години, ще се въведе например възможността за обжалване пред Върховния съд на страната. Турският президент Ердоган подчерта, че пакетът с реформи ще даде повече права и свободи на гражданите.

 

Резултат с изображение за Турция ще даде повече права и свободи

 

Предвидена е и промяна на прословутия член 7 от антитерористичното законодателство, в който става дума за "терористична пропаганда". По този параграф особено често бяха привличани към отговорност журналисти. Повечето от наблюдателите твърдят, че пакетът с мерки остава под очакванията. Същевременно турски журналисти смятат, че с него няма да се сложи край на обичайната сега практика за инкриминиране на мисли и идеи. От опозицията твърдят, че реформата няма да предотврати възможността за задържане и съдене на журналисти.

"Изказването на мнения и на критика не е престъпление - така е записано в Европейската конвенция за човешките права, както и в турската конституция", казва Йомер Фарук Еминагаоглу от синдиката на юристите YARSAV. Според него с пакетът от реформи правителството на практика е потвърдило, че в продължение на дълго време по неправомерен начин е наказвало журналисти. "Пакетът обаче не дава на журналистите нужните им свободи. Малките компромиси, които се правят, няма да проправят пътя към свободата на мненията", казва бившият прокурор.

"Пакетът с реформи е пълна глупост"

Най-голямата опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия - се присъединява към тези критики. Нейният представител Енгин Йозкоч казва в интервю за ДВ: "Би трябвало парламентът да изработи по-добри мерки за реформа. В сегашния си вид те няма да изпълнят очакванията". А Бариш Яркадаш от същата партия допълва, че промените няма да доведат до освобождаването на многото журналисти, които лежат по затворите. "Обвинения като "членство в терористична организация", "водене на терористична пропаганда", "обида на президента" или "злословене по адрес на Турската република" са станали неотменими инструменти на днешното турско правосъдие", казва той. Според проучванията на Яркадаш, само през последния месец десет журналисти са получили дългогодишни присъди.

Бившият председател на Истанбулската адвокатска камара Тургут Казан не сдържа сарказма си: "Свободата на мненията винаги е била разглеждана като терористично деяние. Нима критичните информации сега внезапно няма да са вече престъпление?". Пакетът с реформи, според него, е опит да се позаглади влошения имидж на Турция пред външния свят. "Пакетът с реформи е пълна глупост", казва Казан.

Ще освободят ли Демирташ?

Много турци се надяват, че задържаният след опита за преврат съпредседател на прокюрдската Народна Демократична партия Селяхатин Демирташ ще бъде пуснат на свобода след приемането на съдебната реформа. Неговият арест заради "терористична пропаганда" се възприема от мнозина като несправедливо. Казан обаче смята, че подобни очаквания са илюзорни. "Демирташ е символ за това, че правовата държава в Турция не съществува. Неговото освобождаване е възможно само ако правителството реши да го използва за някоя своя игричка", казва юристът.

По данни на "Репортери без раници", в турските затвори в момента се намират 134 журналисти. Страната е смятана за един от най-големите затвори за журналисти в света. Неправителствената организация настоява дебатите по съдебната реформа да се водят публично и прозрачно. Представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието реагираха спокойно на отправените им критики. Недоволствата щели да бъдат обсъдени и анализирани в парламента, бе заявено от партийното ръководство.

Станете почитател на Класа