SCMP: Въпреки позицията на Вашингтон, американците за сега не искат да враждуват с Китай

Според проучване на Чикагския съвет по външните работи, въпреки войнствената позиция на Вашингтон, две трети от американците подкрепят приятелските отношения с Китай, пише South China Morning Post. Общественото мнение обаче бавно, но сигурно следва политическия елит - и все повече жители на САЩ скоро ще започнат да възприемат Поднебесната като заплаха, твърдят авторите на изследването.

Позицията на Вашингтон не винаги отразява възгледите на всички американци. Поне потвърждение за това е скорошно проучване на Чикагския съвет по международните отношения (Chicago Council on Global Affairs). Както се оказа, две трети от американците подкрепят приятелското сътрудничество с Китай, съобщава South China Morning Post.

Както припомня изданието, официалните отношения между Вашингтон и Пекин продължават бързо да се влошават от март 2018 г., когато администрацията на президента Доналд Тръмп наложи мита върху стоки, внесени от Китай. Оттогава се развихри цяла търговска война, която засегна много сектори: от науката и туризма до инвестициите и националната сигурност.

Засега представители на двете страни провеждат срещи в опит да възобновят преговорите по търговската сделка. Ако не бъде постигнато споразумение, митата в САЩ ще се увеличат от 25% на 30%, а от 15 декември ще бъдат въведени допълнителни.

Като се има предвид цялото внимание и загриженост, с които към Китай се отнасят във Вашингтон, американската общественост, както лявата, така и дясната, трябва да се очаква да бъде по-пълна със страх и чувство на заплаха, коментира авторът на изследването Дина Смелц. - Но в действителност американците гледат на Китай доста прагматично. Те смятат, че търговията с него е важна, въпреки че мненията относно митата се разминават."

Според проучването 68% от американските респонденти подкрепят приятелските отношения с Китай, докато само 31% настояват, че САЩ е по-добре да ограничат растежа на влиянието на Китай. Според изследователите от 2006 г., когато на американците започнаха да задават въпроси за отношенията с Пекин, ситуацията не се е променила много.

The South China Morning Post отбелязва, че в двете анкети, проведени през юни и юли, са участвали по 2000 възрастни жители на САЩ от 50 щата. Повече от половината от анкетираните изразиха мнение, че Америка трябва да води преговори с Китай по контрола над въоръженията, а също и да работи заедно по международни проекти. Около 61% от анкетираните се обявиха срещу продажбата на оръжие в Тайван, което също се отразява негативно на отношенията с Китай.

Но, ако разгледаме по-отблизо резултатите от проучването, става ясно, че конфронтацията между Пекин и Вашингтон все пак до известна степен се отразява на настроението в САЩ. Това е особено вярно за републиканците, които много по-често от демократите са изразявали опасения относно „китайската заплаха“, отбелязва South China Morning Post. Именно републиканците бяха много по-склонни да подкрепят използването на военна сила в потенциален конфликт между Китай и Япония за спорните острови; републиканците искаха да ограничат научния обмен с Поднебесната и да намалят броя на китайските студенти в САЩ.

Така, въпреки че официалната позиция на властите не е повлияла на общественото мнение, според авторите на проучването, тенденцията е ясна. „Точно както в отношенията между САЩ и Китай на най-високо ниво, които направиха рязък завой по посока на конкуренцията, подобна тенденция се наблюдава и в общественото възприемане на китайско-американските отношения. Въпреки това американците все още не са затворили вратата за двустранно сътрудничество и повечето от тях не виждат издигането на Китай като пряка заплаха за Съединените щати.“, твърдят авторите на изследването.

Според професора от Школата за глобална политика и стратегия в Калифорнийския университет в Сан Диего, Сюзън Шрънк, двете страни са виновни за влошаването на отношенията между Вашингтон и Пекин. САЩ се изплашиха от засилването на Китай, а самият Китай започна да действа по-агресивно, за да защити позицията си. „Сега ни е обхванала някаква стратегическа паника“, смята анализаторът.

Според данните от проучването на Чикагския съвет по външните работи, американците възприемат Поднебесната като втората най-влиятелна държава в света след САЩ, при това разликата между двете държави бързо намалява. Третото място си делят Европейския съюз и Русия.

The South China Morning Post подчертава, че други проучвания вече регистрират нарастващо ниво на недоверие на американците към Китай. Така през август изследователският център в Пю публикува доклад, в който се посочва, че 60% от американците не са приятелски настроени към Китай. През 2018 г. тази цифра беше 48%. И през март тази година Институтът Галъп сподели данни, че само 41% от населението на САЩ положително оценява Поднебесната - с 12% по-малко от миналата година.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа