Джейн Фонда е арестувана във Вашингтон

На видео, разпространено в интернет, се вижда как холивудската звезда, облечена в червен шлифер, бива отведена заедно с още 16 души от служители на реда, само след 10-минутен митинг. И докато полиците съпровождат Фонда, мнозинството я изпраща с възгласи и ръкопляскане. Според униформените акцията им била незаконна

Красивата и неостаряваща Джейн Фонда беше арестувана във Вашингтон, Федерален окръг Колумбия, в петък, след като протестира срещу бездействието спрямо климатичните промени.

Актрисата и активист стартира кампания за гражданско неподчинение “Fire Drill Fridays”, искайки действия срещу изменението на климата. Като част от инициативата, 81-годишната протестира пред Капитолия, като планира да го прави всеки петък до януари, когато трябва да започнат снимките на новия сезон на сериала “Grace and Frankie”, който е на Netflix и е с нейно участие.

Ще използвам лицето си, което в момента е известено и популярно заради телевизионния сериал, във Вашингтон, където ще протестирам всеки петък. Ще участваме в гражданско неподчинение и ще бъдем арестувани всяка седмица”, категорично заяви носителката на “Оскар” пред в. “Washington Post”.

На видео, разпространено в интернет, се вижда как холивудската звезда, облечена в червен шлифер, бива отведена заедно с още 16 души от служители на реда, само след 10-минутен митинг. И докато полиците съпровождат Фонда, мнозинството я изпраща с възгласи и ръкопляскане. Според униформените акцията им била незаконна.

Това обаче не е първият път, когато Фонда е била с белезници – през 1970 г. тя бе арестувана по време на обиколка из страната, през която е изнасяла речи срещу Виетнамската война. Тогава актрисата е арестувана на летището в Кливланд, след като охраната претърсва багажа ѝ и открива торба с витамини, за които предполага, че са наркотични вещества. По-късно, когато разбират истината, свалят обвиненията срещу нея.

Сега тя каза пред медията, че кампанията ѝ е била вдъхновена от Грета Тунберг – тийнейджърката-активист, която е превърнала протестите срещу бездействието спрямо климатичните промени в своя мисия.

Тя осъзна какво се случва. Това я травмира толкова силно, че дори спря да говори и да се храни. Прочитайки тези факти, бях разтърсена, защото знаех, че Грета е прозряла истината“, споделя Фонда пред американската преса.

Но Джейн не е единствената, която е на това мнение. Преди ден колежката ѝ Мелани Грифит подкрепи Фонда, споделяйки в официалната си Инстаграм страница част от интервюто ѝ.

Джейн, ти си най-смелата жена, която познавам. Подкрепям те. Давай, момиче! Ако имаш нужда от мен, готова съм да ме арестуват“, гласи посланието на бившата съпруга на Антонио Бандерас.

 

 Дир. БГ

 

Станете почитател на Класа