Разбиха един от най-големите пазари за детска порнография в света

На 16 октомври властите на САЩ и Южна Корея обявиха разбиването на един от най-големите пазари на детска порнография в света. Операцията доведе до арестуването на 337 души и спасяването на най-малко 23 непълнолетни лица в САЩ, Обединеното кралство и Испания, които са били малтретирани от потребители на нелегален уебсайт.


Създателят на мрежата, Джонг У-сон, 23-годишен южнокореец, който в момента излежава 18-месечна присъда в родината си, беше обвинен в сряда от американските власти за разпространение в Darknet на над 1 милион сексуални видеоклипа, в които участват деца.


„Възможността на нашата агенция да анализира блокчейна и да де-анонимизира транзакциите с биткойни даде възможност да се идентифицират стотици хищници по целия свят", заяви Дон Форт, ръководител на отдел „Криминални разследвания" на Службата за вътрешни приходи на САЩ, цитиран от Bloomberg.


Общо 337 потребители на уебсайта, създаден от Джонг, са арестувани. Те са печелили "точки" при качване на видеоклипове на страницата, където могат не само да гледат незаконно съдържание, но и да го създават и препоръчват на нови потребители.


В същото време имало възможност за закупуване на „VIP" акаунт с криптовалути. Годишното членство било на цена от 0,03 биткойна (около 300 долара), отбелязва NBC News.

Станете почитател на Класа