Куим Тора осъжда насилието в Каталония и призовава за мирен протест

След третия ден на протести в Каталония, президентът на Генералитат, Ким Тора, издаде кратко послание, в което осъди насилието и отправи призив „към спокойствие и мир".


"Независимостта изгражда, а не унищожава", каза Тора след събитията от тази сряда в Барселона, където по улиците имаше пожари, сблъсъци с протестиращи и репресии от властите.


Президентът на Генералитат подчерта, че " няма причина или оправдание за изгаряне на автомобили или участие в друг насилствен акт", и увери, че инцидентите са причинени от "група инфилтратори, която се опитва да повлияе на образа на милиони Каталунци, които излязоха на улицата, за да протестират по твърд, но винаги мирен начин".


"Протестът винаги трябва да бъде мирен и граждански. Колкото по-масивен, толкова по-добре. Но винаги мирен", каза Тора.


Президентът на Каталуния призова да не се поддават на провокации. „Нормално е и е добре да протестираме срещу несправедлива присъда", каза Тора след осъждането на девет каталунски лидери на затвор между девет и дванадесет години.


В сряда изпълняващият длъжността президент на испанското правителство Педро Санчес поиска от Тора да осъди насилието по време на протести в Каталония.


След като се срещна с основните политически партии за справяне със ситуацията, Санчес публикува послание от Паласио де ла Монклоа, в което той заяви, че Тора, и останалите членове на неговото правителство, "имат политическия и морален дълг да осъдят с максимална яснота използването на насилие в Каталония ".


Санчес похвали работата на силите и органите на Държавната сигурност и повтори, че „пред лицето на насилствени действия правителството на Испания няма да даде съгласие при никакви обстоятелства насилието да бъде наложено".


По време на третия ден на протести в Барселона, около 22 000 души се събраха на Гран Виа, а следобед група отиде в Министерството на вътрешните работи и хвърли предмети на полицаите, които охраняваха сградата.


Някои протестиращи изгориха дървета, контейнери и дузина превозни средства. Джауме Колбони, заместник-кмет на Барселона, оцени в сряда вечер, че в центъра на града е имало 45 едновременни пожара.

Станете почитател на Класа