Huawei - един голям семеен бизнес

В една гореща лятна сутрин новият тематичен европейски кампус на Huawei в Шънджън, мъж, наподобяващ млада версия на основателя на компанията Рън Джънфей, се обръща към двама подчинени.

„Използвайте мозъците си, за да мислите“, кара се той, очевидно недоволен от това как се държат с посетителите в сградата, която включва реплики на европейски градове и монументи.

Мъжът е Стивън Рън Шули, 63-годишният брат на Рън Джънфей, който се присъедини към Huawei през 1992 г., а сега е ръководител на борда на директорите. На срещата му със служителите случайно се озовава репортер на Ройтерс през август тази година, който по това време е на визита в камупса.

Huawei може да е една от най-глобално насочените китайски компании, с над 180 хил, служители в над 170 държави, които се грижат за телекомуникационен и технологичен бизнес, който генерира над 100 млрд. долара годишно, но все още има елементи на семейно управлявана фирма. Членовете на семейството на Рън имат ключови роли в част от бизнеса, като повечето от тях не се занимават с телекомуникационната част.

Често тези странични бизнеси, които варират от хотели до храни и вино, са насочени предимно към служителите и клиентите на Huawei.

Ролята на дъщерята на Рън Сабрина Мън Уанджоу, която е главен финансов директор, е добре известна, особено след ареста ѝ в Канада миналия декември след обвиненията на САЩ, че е нарушила част от санкциите, наложени от страната.

Далеч по-непознати са братът, синът и съпругата на Рън, но всички те имат големи роли в различните звена на Huawei.

74-годишният Рън Джънфей официално притежава само 1,14% от частната Huawei, но държи абсолютната власт в нея, твърдят вътрешни лица. Той има правомощия да налага вето на важни решения, а речите му редовно са разпространявани сред служителите.

Жилища и хотели

Носещият титлата главен директор по логистиката в Huawei, по-младият брат Стивън Рън, е ангажиран предимно с контрола над строителството, хранителния бизнес и този с настаняванията.

Това включва и финалната фаза от новия кампус Songshan Lake в Дунгуан, в който ще има офиси за 25 хил, служители, както и нов блок с апартаменти за служители в близост до централата в Шънджън, който се очаква да бъде построен до 2023 г.

Huawei отказва да отговаря на въпроси, свързани с жилищните придобивки на служителите ѝ.

 

Резултат с изображение за Huawei

 

 

За големите китайски държавни или частни корпорации не е нещо необичайно да изграждат инфраструктура, включително домове за служителите си, и да предоставят места за настаняване при посещения от потенциални клиенти, твърди Колин Хоус, професор в University of Technology в Сидни, специализиран в китайското корпоративно управление.

44-годишният син на Рън Джънфей – Рън Пин, сега е шеф на Shenzhen Smartcom Business Co. Limited, звено на Huawei, което притежава повече от дузина хотели и апартаменти в Китай, Тайланд, Саудитска Арабия и Южна Африка. Хотелите също служат преди всичко за служители и клиенти на компанията, макар че някои, като Amber House в Нанджин, могат да бъдат наети от всекиго онлайн.

Huawei е отказала интервюта със Стивън Рън, Рън Пин или друг директор на Smartcom.

Вино и храна

Същевременно Рън Пин е и президент на Shanghai Mossel Trade, звено, в което работи и съпругата на Рън Джънфей, сочат данни от регистрацията на китайската компания. Компанията продава внесени от други страни по света храни, включително вина с марката Huawei, първокачествено говеждо месо и ориз, сочи уебсайтът ѝ.

Повечето от редовните клиенти са вътрешни хора, макар че онлайн платформата на Mossel и физическите ѝ магазини в кампусите на Huawei са отворени и за външни клиенти. Huawei не е отговорила на въпрос защо е създала Mossel през 2010 г. Статия в Guardian от април обаче цитира говорител на компанията, който твърди, че тя се е родила, след като фирмата е получила част от плащане под формата на вино и говеждо месо от аржентиски клиент, който е искал да избегне валутния контрол.

Някои служители на Huawei са споделили пред Ройтерс, че за тях стоките на Mossel са прекалено скъпи, докато други посочват, че харесват добрата селекция от качествени вина и храни от целия свят, а логото на етикетите им ги прави добри корпоративни подаръци.

Звеното за туризъм и почивки на Huawei – HWTrip.com, друга част от бизнеса на Рън Пин Smartcom, изглежда е паднала жертва на кампанията на американското правителство срещу Huawei. В сайта му се посочва, че през август е спряло работа, тъй като Huawei трябва да „се фокусира предимно върху основния си бизнес във време на война“.

Хоус твърди, че семейните връзки в Huawei не са нещо необичайно за частните фирми в Китай.

„Отчасти това е въпрос на кого може да се довери главният изпълнителен директор, но отразява и задължението в конфуциански стил за споделяне на успеха с членовете на семейството“, допълва той.

Рън Джънфей многократно е казвал, че никой от семейството му, включително Сабрина Мън Уанджоу, няма да го наследи като главен изпълнителен директор.

Интервюта с десетина служители на компанията не показват да има признаци на негодувание срещу ролята на членовете на семейството на Рън.

„Не ме интересува какво прави семейството на шефа, стига да си получавам заплатата и дивидентите“, посочва служител акционер, който отказва да разкрие самоличността си.

 

Елена Кирилова

 

 

Станете почитател на Класа