Поразителното бягство на сина на Ел Чапо - като слаб филм с лош сценарий

Бягството изглежда е обща черта за членовете на фамилия Гузман. Същото важи и за поставянето на правителството на Мексико в неловки ситуации.

Наркобаронът Хоакин Гузман Лоера, известен още като Ел Чапо, избягваше многократно залавянето от властите - в тунели, зад шкафове, под вани и през стръмни урви в далечните планини на Синалоа.

Той дори успя да избяга от затвора два пъти.

Сега пореден член на семейството, избягнал залавяне - синът на Ел Чапо, Овидио Гузман Лопес - успя да унижи на свой ред правителството. По време на освобождаването му наемници от картела принудиха поне 30-членен патрул, съставен от правителствени сили, да го пусне след първоначално задържане.

Поразителното поражение - мексиканските власти бяха изправихи пред многократно превъзхождаща ги група, бяха взети за заложници от престъпници и принудени да освободят виден заловен бандит - започна с обсада на града Кулиакан в четвъртък от членове на картела Синалоа, начело на който някога стоеше Ел Чапо.

Видеа на ожесточени престрелки по улиците, въоръжени мъже, блокиращи пътища, жители, бягащи да се спасят от сблъсъка, и облаци от черен дим, издигащи се от горящи автомобили, заляха социалните медии.

Твърди се, че след залавянето на Гузман-младши, картелът му е предприел ожесточена атака, за да отвоюва свободата му и да предотврати екстрадирането му в САЩ.

Властите запазиха мълчание, като приканиха гражданите да остават по домовете си и да избягват да излизат по улиците през по-голямата част от деня.

По-късно те повдигнаха завесата, поне донякъде, като заявиха, че патрул е попаднал на Гузман, но е прекратил операцията, когато се е оказал изправен пред повече и по-тежковъоръжени вражески сили. На следващата сутрин истината излезе наяве, разкрита от местните медии. Патрулът реално е бил планирана операция за залавяне на Гузман и екстрадирането му в САЩ, призна в петък правителството.

Въоръжените сили са успели да го задържат, но после са били заставени да го освободят, след като осем от членовете на патрула са били отвлечени и държани като заложници, съобщиха представители на властите.

Заобиколени от врагове, без ясен план за подкрепления по земя или въздух, и без ясна стратегия за оттегляне, войниците са отстъпили и са освободили Гузман.

"Бяха взети решения, които подкрепям, с които съм съгласен, защото ситуацията излезе от контрол и много граждани бяха изложени на риск, много хора. И беше решено да бъде запазен животът на тези хора," каза президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор на пресконференция в петък. "Не може да бъде оценяван животът на един престъпник по-високо от живота на невинни хора."

Според бивш представител на американските власти и друг запознат със случилото се източник, силите зад бързата и ефективна контрареакция на картела са били предвождани от още един член на фамилия Гузман - по-големият син на Ел Чапо, Иван, който е заел видна роля в картела след залавянето на баща му, екстрадиран в САЩ и осъден през юли на доживотен затвор по обвинения в трафик на дрога, убийства и пране на пари.

Твърди се, че Иван първоначално също е бил заловен от военните, но неговите наемници бързо са надделели над въоръжените сили и са осигурили освобождаването му. Вече на свобода, по-големият брат е организирал смайваща демонстрация на сила, за да осигури освобождението и на неговия брат Овидио.

Сблъсъкът е включвал не само задържането на войниците за заложници, но и отвличане на семействата им.

Победата на картела разкрива плашеща картина на властта, упражнявана от организираната престъпност в Мексико, обобщавайки в един 8-часов период степента, до която страната е заложник на престъпни мрежи - без план за справяне с насилието, довело страната до най-смъртоносната точка от десетилетия насам.

Случилото се е огромно унижение за президента, който многократно отхвърляше съмненията в стратегията му за сигурност или, според критиците, липсата на такава.

Подобно на неговия предшественик, Лопес Обрадор се опита да се дистанцира от насилието, разкъсващо страната, като вместо това предпочете да се фокусира върху серия от национални програми за справяне с бедността.

Обаче, също подобно на своя предшественик, той може да се окаже в позиция, в която отхвърлянето на подобни опасения ще е катастрофално за президентския му мандат. За предишния президент Енрике Пеня Нието, този момент настъпи с изчезването на 43 студенти в град Игуала, мистерия, която остава неразгадана и до момента.

Някои анализатори се питат дали много публичното поражение на военните няма да се превърне в подобна повратна точка за Лопес Обрадор.

За мнозина, събитията в четвъртък се развиха сякаш като по сценарий на престарал се сценарист, не се съобразяващ с границите на правдоподобността.

"Никой не би могъл да си представи подобен слаб сериал по Netflix", казва Алехандро Хоуп, анализатор по въпросите на сигурността в Мексико Сити. "Тази комбинация от реално залавяне на престъпник и последвалото му освобождаване? Това е нещо ново."

Остава неясно как властите са очаквали да задържат лидер на един от най-могъщите картели в света на собствената му територия без сериозни подкрепления или адекватни планове за изтегляне след операцията.

На пресконференцията в петък Лопес Обрадор прекара повечето време в игнориране или опити за избягване на темата, като същевременно отхвърляше критиките срещу унизителното поражение на правителството, нанесено от страна на организираната престъпност.

"Не може да се бориш с огън чрез насрещен огън", коментира той решението да бъде предаден Гузман обратно на картела му.

"Не искаме да има загинали, не искаме война. Важно е да се разбере това."

И все пак борбата на огън чрез насрещен огън е точно това, което се случи. Поне седем души са загинали, включително едно случайно гражданско лице, и 16 души са били ранени, по данни на мексиканските служби за сигурност.

Кабинетът по въпросите на сигурността на Лопес Обрадор впоследствие обвини до голяма степен самите войници за случилото се, и призна, че операцията е била зле планирана. Общественият гняв накипява, не само заради унизителното поражение, но и заради слабата стратегия на правителството за борба с беззаконията.

"Мога да обобщя това като провал - както от тактическа, така и от стратегическа гледна точка," казва Кристиан Ерлих, експерт по сигурността в Riskop, мексиканска фирма за анализ на рисковете.

От самото начало Лопес Обрадор имаше трудности да се справи с нарастващото насилие в страната. След като обеща да премахне военните от улиците, където конфронтациите с организираната престъпност само зисилиха насилието, той вместо това избра да създаде нов орган на реда - Националната гвардия.

Мексикански войници и други сили бяха прехвърлени в новата институция, чиято мисия беше неясна от самото начало.С

С армията, морската пехота и федералната полиция, вече изпратени на горещи точки из страната, правителството се затрудни да формулира визията си за ролята на Националната гвардия.

В последните месеци новият орган на реда се проваляше в мисията си донякъде по недоглеждане - в отговор на натиск от американския президент Доналд Тръмп. Силите на Националната гвардия в момента основно се фокусират върху охрана на границите на страната и залавяне на мигранти, минаващи през Мексико на път за САЩ.

Тази задача насочи силите на реда в нова посока и ги дистанцира от обществената безопасност, което оставя някои райони с по-малко ресурси.

Същевременно убийствата продължиха да достигат нови рекордни нива през последните две години. Тази година не е по-различна: страната е на път да изживее най-големия брой убийства, откакто властите са започнали да водят статистики за нивата им.

Сега, с освобождаването на Гузман от въоръжените сили, правителството претърпя едно от най-запомнящите се поражения в 13-годишната си война срещу дрогата.

Събитията в Кулиакан се случват след седмица, започнала с убийството на 13 катски полицаи в Мичоакан, и престрелка край Игуала в Гереро, след която имаше 15 загинали, коментира Раул Бенитес, експерт по сигурността в Националния автономен университет на Мексико. "Какво следва?" пита той.

В последните години Мексико, за добро или лошо, е станало по-умело в залавянето на така наречените "босове". Въпреки че стратегията като цяло се провали по отношение на справянето с насилието, представители на американските и мексикански власти се успокояват с мисълта, че успяват да задържат и екстрадират водещи престъпни фигури.

Бащата на Гузман - Ел Чапо, беше арестуван многократно, преди да бъде осъден на доживотен затвор в САЩ. Лидерите на картела "Зета", картела "Голфо" и още много други също бяха задържани при координирани акции между органите на реда и въоръжените сили.

Но със сегашния провал мнозина се опасяват, че решението на властите да освободят Гузман, след като са били обкръжени от наркокартелите, ще придаде смелост на организираната престъпност.

"Правителството беше принудено да приеме контрола на картела над града, и да не се конфронтира с тях," заявява Бенитес. "За населението на Кулиакан, президентът изпраща много много тежко послание: картелът командва парада тук."

 

по New York Times

 
Advertisement

Станете почитател на Класа