Този неудачник Брекзит

След като не успя да вкара сделката за Брекзит в британския парламент, Борис Джонсън ще прави втори опит. Неговите шансове за успех не са по-големи и ще продължим да чакаме развръзката.

 

 

 

Британският премиер Борис Джонсън май не умее да губи. След като "супер съботата" в британския парламент, в която трябваше да се гласува споразумението за Брекзит, пропадна, неговите писма до Брюксел за удължаване на срока предизвикаха насмешки в ЕС. Подигравки заваляха и в социалните медии, където някои поискаха удължаване на срока за Брекзит с 20 години, за да има най-накрая достатъчно време за излизане от кризата.

Междувременно се очаква становището на шотландски съд, който трябва да се произнесе дали министър-председателят не е проявил неуважение към парламента или към закона, след като освен писмото с молбата за удължаване на срока, е изпратил до лидерите на ЕС следващо, в което иска точно обратното. Според него това не било в интерес на двете страни.

В навечерието на следващото гласуване

Правният спор обаче е маловажен: В Долната камара е предвидено ново гласуване по сделката с ЕС за Брекзит. Но съвсем не е сигурно дали говорителят Джон Бъркоу ще го допусне, щом целта е да се преобърнат резултатите от събота. Правителството не може да подлага все едно и също на гласуване, докато не получи желания резултат, бе казал Бъркоу още през зимата на Тереза Мей. Тогава тя направи три неуспешни опита да прокара сделката през парламента, а тъй като на Бъркоу му остават само още няколко дни на поста (той напуска в края на месеца), той не се опасява отново да предизвика гнева на консерваторите. Т.е. - очаква се, че ще покаже червен картон на Джонсън. 

В неделя двама от лидерите на торите се появиха пред камерите и заявиха, че са събрали достатъчно гласове, за да получи сделката мнозинство. Вицепремиерът Майкъл Гоув заплаши, че ще трябва спешно да се заеме с подготовката на излизането без сделка, ако депутатите най-накрая не кажат "да". А външният министър Доминик Рааб увери, че гласовете за победа в Долната камара вече са събрани. Освен това той отхвърли упреците на Лейбъристката партия, че правата на работниците ще бъдат нарушени при Брекзит.

Според британската преса, и този път нищо не може да бъде сигурно - дори и само двама депутати да променят мнението си, изходът пак няма да е желаният.

Сега се очертава "супер вторник"

По-вероятен е сценарият, според който във вторник в парламента първо ще влезе законът за излизане от ЕС, на базата на който може да бъде извършен Брекзит. Това обаче ще даде възможност на опозицията да предложи нови изменения и да повлияе на вида на оттеглянето.

Депутатите, например, могат да задължат Борис Джонсън след края на преходния период с ЕС да влезе в митнически съюз. Или да го принудят във всеки случай да запази равнопоставеността - еднаквостта в правилата и регулациите, определяни от достъпа до единния пазар. А може и да решат да проверят, дали междувременно не се е събрало мнозинство за втори референдум. 

Ако друго не помогне, Шотландската национална партия (SNP)  заплашва с вот на недоверие, за да свали правителството. Което може да се окаже и добре дошло за Борис Джонсън: ако парламентът го принуди да сключи сделка за Брекзит, която е благоприятна за ЕС, и хардлайнерите му го изоставят, той няма да има друг избор, освен свикването на нови избори.

И така - решителната битка за Брекзит започва тази седмица отново. Двете страни още се дебнат, а опозицията е подготвила цял пакет изненадващи предложения с намерението да атакува правителството и да попречи на неговия Брекзит. Яснота продължава да няма: дали Брекзит ще се състои на 31 октомври, дали в края на седмицата Борис Джонсън все още ще бъде министър-председател. 

Май пак ще се наложи удължаване

Въпреки недоволството на френския президент Еманюел Макрон е ясно, че и ЕС ще допусне поредно удължаване на срока. Европейците не искат да изглеждат нетърпеливи и да напрягат британците още повече - както вече бе заявено от страна на финландския премиер Анти Рине, който в момента е председател на Съвета на министрите на ЕС. Разбира се, за това трябва да има основателна причина - нови избори или втори референдум, но определено е почти невероятно нещата да продължат без едното или без другото.

"Не си губете времето", предупреди Доналд Туск, когато през пролетта даде на Тереза ​​Мей още половин година. Точно това се случи - допълнително отпуснатото време бе пропиляно. Днес парламентът е толкова далеч от решение, колкото бе и тогава. Европейският съюз обаче отдавна наблюдава ужасено британското самоунищожение и се надява на скорошен край на драмата. ЕС при всички случаи няма да бърза с решението за удължаване на срока - до два дни преди датата на Брекзит. Напрежението отново расте и както обичайно - ще ескалира в последния момент. Може би трябва да се провери в бюрата за залагания - какви са сега шансовете за Брекзит на Хелоиун.

Станете почитател на Класа