Помпео: " Израел има основното право да действа в Сирия след изтеглянето на САЩ "

Въпреки оттеглянето на САЩ от Сирия, Израел има "основното право и запазва оперативна свобода да действа в района, изправен пред предполагаемата иранска заплаха", заяви в петък държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю с The Jerusalem Post. Той обяви, че Вашингтон ще следи отблизо сирийско-иракската граница, въпреки оттеглянето на американските войски.


Часове след срещата с израелския премиер Бенямин Нетаняху и шефа на Мосад, Йоси Коен, американският дипломат заяви "Израел има основното право да участва в дейности, гарантиращи безопасността на неговите хора, тъй като това е в самия център на онова, което националните държави имат не само правото, но и задължението да правят."


Държавният секретар изключи загрижеността, изразена от израелски политици и служители на отбраната, че оттеглянето на САЩ от Сирия ще засили Техеран, подчертавайки, че настоящата администрация е въвела "най-строгите санкции, които някога са били наложени срещу Ислямска република, и остават ангажирани да противодействат на заплахата от Иран, държава, която считат за основно виновна за фундаментална дестабилизация в Близкия изток. "


От друга страна, Помпео отхвърли критиките, породени от американското споразумение. с Турция, тъй като „то ще спаси животи". В тази връзка той подчерта, че Израел няма причини за притеснение, тъй като САЩ ще го подкрепят в случай на бъдещи конфликти. В същото време дипломатът заяви, че иранските заплахи за заличаване на Израел от лицето на земята се приемат сериозно и заяви, че има вероятност Техеран да обмисля нападение срещу Израел.

Станете почитател на Класа