"Златен щит": Русия може да издържи рязък спад на цените на петрола

Русия е в състояние да се изправи срещу рязък спад на цените на суровия петрол, благодарение на златните си запаси и усилията на правителството да намали зависимостта от енергийните ресурси, заяви руският министър на финансите Антон Силуанов.


В интервю за CNBC Силуанов призна, че руската икономика все още е свързана с производството и рафинирането на суров нефт, така че пазарната ситуация може да засегне страната. Но целта на Москва е да се опита да намали зависимостта от колебанията на световните цени на енергия.


Поради тези причини руският бюджет се основава на бюджетни линии, които отчитат цената на суровия петрол на ниво 42 долара за барел, обясни Силуанов. По този начин, "независимо от това какво се случва с цената на петрола, страната може да финансира задълженията си, защото е натрупала достатъчно златни резерви, повече от 7% от БВП", каза той.


"Дори ако цените на петрола спаднат до 30 долара за барел или 20 долара за барел, ние можем да изпълним задълженията си за три години без сътресения или трудности за нашия бюджет", каза министърът.


В същото време Силуанов подчерта, че Русия е доволна от настоящата ситуация и е заинтересована да поддържа цените на петрола стабилни и предвидими.


Русия активно увеличава златните си запаси, като през септември добави още около 12 тона от благородния метал. Общият арсенал злато в страната в момента възлиза на около 2,242 тона, на стойност около 108 000 милиона долара, сочат последните данни на Централната банка.

Станете почитател на Класа