Споразумението между Русия и Турция

След шест часа интензивни преговори двете страни се договориха за следното:

 

 

1. Подкрепят политическото и географското единство на Сирия, както и гарантирането на турската национална сигурност.
2. Борба с тероризма във всичките му форми и сепаратистки организации в Сирия.
3. Поддържане на статуквото между Рас ал айн и Тел Абиад на дълбочина от 32 км в рамките на операцията „Извор на мира“.
4. Подкрепят Споразумението от Адана, а Русия (без да се споменава Турция) ще улесни прилагането на споразумението в светлината на настоящите обстоятелства.
5. Отстраняването на „Кюрдските сили за защита“ (така е изписано името на прокюрдските „Части за народна защита“) от сирийската територия, която е по протежение на турско-сирийската граница и която се намира извън зоната на „Извор на мира“ и е в дълбочина от 30 км. Това ще направят руски военнослужещи и сирийски гранични войски. Операцията по извеждането ще започне в 12.00, в сряда, 23 октомври и завършва след 150 часа. В същото време съвместни руско-турски части ще патрулират в районите, западно и източно от зоната на операция „Извор на мира“, с изключение на града (а не на района) на Камишли, в дълбочина от 10 км.
6. Премахване на “терористичните” елементи (т.е. кюрдите) от Манбиж и Тал Рифаат заедно с оръжията си.
7. Страните предприемат необходимите мерки, за да предотвратят проникването на „терористи“ (без да посочват от къде ще дойдат).
8. Съвместни действия за улесняването на безопасното и доброволно връщане на бежанците.
9. Създаване на механизъм за наблюдение и надзор, който да гарантира прилагането на това споразумение.
10. Участниците в процеса в Астана подкрепят усилията за намиране на политическо решение в Сирия и подкрепят задачите на комисията за изготвянето на конституцията.
Според представител на прокюрдските “Сирийски демократични сили”, който определи споразумението като акт “извън законите и международното право” новите зони на влияние в Сирия са изобразени на следната карта. Той отбелязва, че СДС не са упълномощавали Русия да ги представлява.

 

 

The Foreign Insider

Станете почитател на Класа