Макрон: За да не се превърне във «васал на Китай», Русия трябва да стане партньор на Европа

Според президента на Франция Емануел Макрон Русия няма алтернативен път, освен да развива партньорство с Европа - в противен случай тя ще се превърне във „васал на Китай“, пише L’express. В широко интервю за британския седмичник The Economist, ръководителят на Петата република заяви, че възстановяването на страната със собствени усилия, което предприема сега Путин, изглежда много трудно в дългосрочен план поради липсата на икономически ресурси и активно население.

Еманюел Макрон смята, че ако Русия не иска да стане „васал на Китай“, няма друг избор, освен да стане „партньор“ на Европа, пише L’express. Както заяви президентът на Франция в интервю за списание The Economist в четвъртък, настоящият модел на развитие на Русия няма да може да остане стабилен за дълго. „Той [Владимир Путин] разработи антиевропейски проект заради консерватизма си“, подчерта Макрон, „но не разбирам как в дългосрочен план проектът му може да не се превърне в партньорски проект с Европа.“

Ръководителят на Петата република посочи, че в момента БВП на Русия е на едно ниво с Испания, населението намалява и застарява, а въоръжението се развива с най-бързи темпове сред всички европейски страни, следвайки модела на прекомерна милитаризация и увеличаване на броя на конфликтите, например в Украйна. Неустойчивостта на такъв модел, според президента, се обяснява с това, че за Русия ще бъде много трудно да "възстанови могъществото си сама", въпреки факта, че самата Европа "с грешките си й даде възможност за това". Така, според Макрон, „благодарение на нашите собствени грешки“ Русия „подобри играта си в Сирия“. "Ние й дадохме малко свобода, така че тя все още може да продължи да играе по същия начин", отбеляза президентът.

Вторият път, към който Русия може да се обърне, е евразийският модел“, цитира френският вестник разсъжденията Емануел Макрон, който се позовава на местоположението на част от страната в Азия и на нейното сближаване с Китай. Ръководителят на Франция вижда Китай като "доминираща държава" и затова предполага, че "никога няма да има равновесие в този модел". Макрон се фокусира върху местата за сядане на масата за преговори по Новия път на коприната: Владимир Путин е „все по-далеч и по-далеч от Си Цзинпин“.

"Няма да повярвам нито за секунда, че неговата (на Путин - ИноТВ) стратегия е да бъде васал на Китай", цитира Емануел Макрон от L'express. „В крайна сметка какви варианти са му останали? Да възстанови равновесието с Европа.“, обобщава френският президент, като предприема стъпки за отслабване на напрежението в отношенията с Москва.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа