Германският посланик благодари на СССР за падането на Берлинската стена

Германия винаги ще бъде благодарна на Съветския съюз за това, че не възпрепятства мирната революция в Германската демократична република през 1989 г., заяви посланикът на Германия в Русия Геза Андреас фон Геир на празнично събитие в Москва по случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

Според посланика СССР е играл решаваща роля за успеха на падането на Берлинската стена и промените в ГДР, които са протичали мирно и без използване на сила.

"Ние винаги ще бъдем благодарни на Съветския съюз за факта, че през ноември 1989 г. той не се намеси и не попречи на мирната революция в ГДР", заяви германският посланик в Русия.

„Прекланям се за смелостта и ентусиазма на всички онези, които мирно сложиха край на потисничеството през 1989 г. И днес трябва да бъдем внимателни, дори ако не сме съгласни по важни въпроси, за да не сравняваме днешните предизвикателства с тежкия товар, който трябваше да понесат народите на Европа по време на Студената война “, обобщи Фон Геир.

Ден преди това официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обяви унищожаването на надеждите, които се появиха в Европа след падането на Берлинската стена.

На 9 ноември 1989 г., под влияние на масовите протести, правителството на ГДР премахва ограниченията за комуникация със Западен Берлин, а на 3 октомври 1990 г. ГДР престава да съществува като държава. На 3 октомври 1990 г. ГДР и Цял Берлин стават част от ФРГ.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа