Тръмп приветства прогонването на Ево Моралес от Боливия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали боливийските военни, които изтласкаха президента Ево Моралес от властта, за този "важен момент за демокрацията в Западното полукълбо", като открито подкрепи това, което критиците нарекоха преврат в Ла Пас.

 

"След близо 14 години и неотдавнашния му опит да отмени боливийската конституция и волята на народа, напускането на Моралес запазва демокрацията и проправя пътя боливийския народ да чуе гласа си", заяви Тръмп в изявление.

 

Той също така похвали военните в Боливия, които принудиха Моралес да подаде оставка в неделя, "че спазват клетвата си да защитават не само един човек, а конституцията на Боливия".


Докато Тръмп очерта събитията в Ла Пас като предупреждение за „нелегитимните режими във Венецуела и Никарагуа, че демокрацията и волята на народа винаги ще надделяват", той изглежда е глух, след като сам обвини политическите си противници в опит за преврат, и многократно е бил осъждан от тях като нелегитимен, тираничен и заплаха за демокрацията. Да не говорим за скандално известната доктрина „Монро" на Вашингтон и третирането на страните от Латинска Америка като „Заден двор на САЩ".


Тръмп, разбира се, не спомена за участието на „ръката на САЩ" и влиянието й върху боливийските дела. Десните каузи в страната се възползваха от около един милион долара безвъзмездни средства от Националния фонд за демокрация (NED) само миналата година. Подозиран от някои за „ръка на ЦРУ", NED е създаден от Роналд Рейгън през 1983 г. за насърчаване на неолиберализма по американски стил в чужбина.

 

Независимо дали чрез публични изявления или чрез финансиране от NED, подкрепата за опозицията в Боливия се вписва идеално в „Доктрината Монро" на САЩ - старата век и половина политика на Вашингтон за забрана на всеки съперничещ му светоглед в Западното полукълбо. Въпреки че рядко признава, президентът Тръмп открито подкрепи визията на президента Монро за западното полукълбо пред ООН миналата година.


Докато Тръмп отричаше Моралес, Държавният департамент на САЩ се намеси да задрави позицията на Вашингтон, като висш служител каза за Ройтерс, че САЩ нямат "предпочитания сред опозиционните кандидати ". Говорителят обаче каза, че всеки, който се опита да „изкриви" гласуването от миналия месец, не трябва да бъде допускан да участва.


Бившият лидер на Еквадор, Кореа каза „Моралес е бил принуден да напусне от преврат, а ОАД е инструмент за господство в САЩ".

 

Моралес наистина управлява Боливия в продължение на 14 години, но неговата кандидатура за преизбиране беше одобрена законно от Върховния съд на страната и бързото преброяване на резултатите, показа над 10 точки пред кандидата за опозиция в първия тур, както и на предишните Боливийски избори.

 

Нелогичността на възхваляването на насилствените опозиционни активисти и военните за пренебрегване на резултатите от демократичните избори - а след това наричане всичко това „изблик на демокрация" - очевидно никак не притеснява американския президент.

Станете почитател на Класа