Мексико предостави на Ево Моралес политическо убежище

Мексико предостави политическо убежище за бившия президент на Боливия Ево Моралес. Социалистическият лидер беше принуден да подаде оставката си под натиска на военните, на фона на протестите на опозицията заради оспорвания резултат от изборите, който Моралес квалифицира като преврат.

 

Мексиканското външно министерство потвърди, че убежище е било предоставено на Моралес в понеделник и настоя, че бившият лидер има право на безопасно пътуване извън Боливия, в случай че реши да напусне страната.

 

„Латинска Америка е станала свидетел на нещастни и насилствени събития, при които е нарушен конституционният ред и демократично избраните властници са принудени да изоставят всичко, за да защитят живота и сигурността си", пише министерството в комюнике, като добавя, че Моралес „устно и официално е поискал политически убежище. "


„Веднага ще продължим да информираме министерството на външните работи на Боливия, че според международното право тя трябва да предоставя безопасно поведение [към Моралес]," каза пред журналисти премиерът Марсело Ебрард.


Въпреки напускането на Моралес от поста и новия кръг от предсрочни избори през следващите седмици, хаотични протести продължават в Боливия

Станете почитател на Класа