Владимир Путин: Има риск от прекъсване на транзита на газ през Украйна

Нафтогаз с новите си съдебни искове обостря ситуацията в преговорите с Газпром по новия договор за газови доставки, отбеляза държавният глава

Русия е готова на сътрудничество с Украйна както за транзита, така и за доставката на природен газ, като неговата цена може да бъде с 25 процента по-ниска в сравнение с настоящата.

Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той каза също така, че риск от прекъсване на транзита на газ през Украйна съществува. Нафтогаз с новите си съдебни искове обостря ситуацията в преговорите с Газпром по новия договор за газови доставки, отбеляза държавният глава, цитиран от БТА.

Путин допълни, че Русия е готова да сключи споразумение с Украйна съгласно което и да е законодателство.

"Ако Украйна успее да приложи европейското законодателство. Ако те успеят да го направят в оставащия период от време - хубаво. Те са поели ангажименти пред Европа, не пред нас. Нека го направят, ние сме готови и на това. Но не всичко зависи от нас. Ето защо има риск от прекратяване на транзита, вероятно", каза Путин в отговор на журналистически въпрос за възможни рискове за транзита на газ през Украйна в условията на изтичане на текущия договор на 31 декември.


Путин също така изрази надежда, че между Москва и Минск до края на годината ще се реши въпросът за цената на руския газ. Той каза, че там преговорите вървят по план.

 

 

 

Станете почитател на Класа