Коя е Мари Йованович

"Където и да стъпи кракът на Йованович, положението се влошава", написа Тръмп в Туитър за бившата посланичка на САЩ в Украйна. И то по време на изслушването за импийчмънт на президента.

Защо той я нападна? Какво знае тя?

 

 

 

"Където и да стъпи кракът на Мари Йованович, положението се влошава", написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър по време на изслушването на бившата посланичка на САЩ в Украйна в рамките на процедурата по импийчмънт срещу него. Запитана за въпросния туит, Мари Йованович заяви пред изслушващата комисия, че се е почувствала заплашена от Тръмп. 

Процедурата по импийчмънт бе стартирана поради обвиненията на демократите, че президентът е злоупотребил с властта си, за да спечели на своя страна украинското правителство за настоящата предизборна борба в САЩ. Съществуват подозренията, че Тръмп е предоставил на Украйна военна помощ в размер на 400 милиона долара - като средство за натиск. Демократите смятат, че по този начин американският президент е искал да подтикне Украйна да предприеме разследвания, които да навредят на неговия конкурент - демократа Джо Байдън. Тръмп нарече процедурата "лов на вещици".

"Беше ужасно"

По време на изслушването Мари Йованович се представи като жертва на "клеветническа кампания" заради нейния ангажимент срещу корупцията в Украйна. Според нея отговорност за това носят и корумпираните украински чиновници, но и личният адвокат на Тръмп - Рудолф Джулиани. Йованович отрече да е заявявала пред персонала на американското посолство в Киев или пред украински представители, че разпорежданията на Тръмп могат да бъдат игнорирани, тъй като той щял да бъде отстранен от длъжност.

Йованович разказа как на 24 април е получила обаждане от американското външно министерство с настояването да се върне във Вашингтон още със следващия самолет. Там вече й казали, че Тръмп е загубил доверието си в нея. "Беше ужасно да чуеш това. Не бе посочено никакво основание за моето отзоваване." Но очевидно причината е в оплакванията от страна на Джулиани и сина на Тръмп - Доналд младши, че посланичката се опитала да блокира разследванията срещу сина на политическия конкурент на президента - Джо Байдън.

Коя е Маша?

Мари Йованович е дипломатка, която в продължение на десетилетия се ползва с доверието на различни американски президенти. Барак Обама я назначава за посланик в Украйна през 2016.  Като един от най-опитните дипломати на американското външно министерство тя е представлявала Съединените щати в още две държави от бившия Съветски съюз - в Киргизстан и в Армения. Отзоваването ѝ предизвика вълна от възмущение.

Тя е родена в Канада, където родителите ѝ емигрирали от Съветския съюз. Руският език ѝ е майчин, приятелите ѝ и досега я наричат Маша. На 18 години получава американско гражданство. В дипломатическите среди е известна със своя професионализъм и внимателно обмисляне на нещата.

Има индикации, че вероятно не е била най-близката приятелка на Володимир Зеленски, когато той се кандидатира за президент. В прословутия телефонен разговор с Тръмп той казва: "Чудесно беше, че Вие бяхте първият, който ми каза, че тя е лоша посланичка, тъй като аз съм 100 процента съгласен с вас. Отношението ѝ към мен не бе най-доброто, тъй като тя се възхищаваше на предишния президент Порошенко и бе на негова страна. Тя няма да ме приеме в достатъчна степен като следващ президент.".

В една реч, изнесена през март 2019, Мари Йованович обвини правителството на Порошенко, че не прави достатъчно, за да пребори корупцията в страната. Освен това тя блокира финансова помощ за бюрото на бившия главен прокурор на Украйна Юрий Луценко, тъй като той по никакъв начил не е подкрепил борбата с корупцията. 

Йованович отхвърля нападките, че е предубедена спрямо Тръмп. Тя обаче изтъкна, че е "дълбоко разочарована" от случилото се дотук. Отзоваването ѝ разклатило вярата ѝ в един от основните принцип в сферата на дипломацията, според който "нашето правителство ни защитава, ако бъдем нападнати от чуждестранни интереси."

Станете почитател на Класа