Осъдиха правителството на Орбан заради лъжата за Сорос и бежанците

За уронване престижа на Хелзинкския комитет правителството на Виктор Орбан ще трябва да се извини и да плати глоба от 2 милиона форинта. Причината: неговата негативна кампания срещу Сорос и мигрантите.

 

 

 

Унгарското правителство е осъдено да плати компенсация на Унгарския хелзинкски комитет (УХК), съобщава АФП. Върховният съд на Унгария постанови в сряда, че правителството на Виктор Орбан е разпространило „подвеждащи и грешно представени факти" за правозащитната организация. Те се съдържат във въпросник, разпратен до милиони унгарски домакинства.

В съобщение на УХК до медиите се посочва, че, според Върховния съд на страната, правителството на Орбан е накърнило репутацията му в „национално допитване" относно американския милиардер Джордж Сорос. От съобщението става ясно още, че съдът е постановил унгарското правителство да публикува извинение на неправителствената организация - чрез медиите и на сайта на правителството, което да престои там 30 дни. Освен това правителството в Будапеща трябва да изплати на УХК обезщетение от 2 милиона форинта (6 хиляди евро).

"Промигрантска организация, финансирана от Сорос"

От правителството изпратиха позиция, в която се казва, че приемат решението на съда. Независимо от това обаче, правителството продължава да разглежда УХК като промигрантска организация, финансирана от Джордж Сорос: "Въпреки че отрича и увърта, факт е, че Унгарският хелзинкски комитет е финансирана от Сорос промигрантска организация", се казва в правителствено изявление, изпратено до АФП.

През 2017 година анкетата за „Планът Сорос", част от т.нар. „национални консултации", започнали през 2015 година и фокусирани върху миграцията, попита гражданите дали са съгласни с позицията на правителството. В един от въпросите се твърди, че УХК, която е приела финансиране от Сорос, се застъпвал за по-леки присъди за мигранти, осъдени за нарушаване на закона, отколкото за унгарските граждани. В своя защита от УХК припомниха, че от десетилетия се борят за равноправие в Унгария.

С решението си Върховният съд потвърди становищата на по-долните инстанции, в които се казва, че правителството е представило мнението си за факти и по този начин е поставило УХК в лоша светлина.

Кулминация в кампанията срещу Сорос

Виктор Орбан, който е известен с непримиримата си позиция срещу мигрантите, многократно е обвинявал американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, че подкрепя и дори направлява имиграцията към Европа. Въпросната анкета, придружена от мощна информационна кампания с плакати и реклами в медиите, е кулминационната точка от негативната кампания на Орбан срещу Сорос.

От Унгарския хелзинкски комитет обявиха, че ще използват средствата от обезщетението за предоставяне на безплатна правна помощ.

Станете почитател на Класа