Русия ще привлича индийски инвеститори за добив на редки метали в Далечния Изток

Индийските компании IREL (Erstgether Indian Rare Earths Ltd) и KABIL (Khanij Bidesh India Ltd) разглеждат проекти за добив на редкоземни метали в Русия, съобщи Руската Далекоизточна агенция за инвестиции и износ.


На среща с индийски фирми в Ню Делхи руската делегация представи перспективни проекти, които биха могли да бъдат реализирани в отдалечения Далекоизточен регион и Арктическата зона.


„Обмисляме добив на литий и кобалт", каза директорът на агенцията Леонид Петухов. Той добави, че регионът има желание да осигури чуждестранни инвестиции за разработване на местни залежи, на фона на липсата на руски инвеститори.


Агенцията също така заяви, че иска да привлече чуждестранни инвеститори за участие в други проекти в Забайкалския край, част от района на Далечния изток на Русия, включително такива, свързани с изкопаване на рядкоземния метал, итрий, както и други метали като тантал и ниобий.


Кобалът и литият са ключови компоненти за производството на акумулаторни батерии. Така наречената редкоземна група се състои от 17 химически елемента със специални характеристики, които са важни за създаването на много различни устройства, от смартфони до оръжия.


Материалите всъщност не са рядкост, въпреки името им, но е трудно да се намерят в желани концентрации и са трудни за обработка, тъй като рудите често съдържат естествено радиоактивни материали като уран и торий.


Китай е водещият в света производител на редкоземни метали; той държи около 80 процента от вноса в световен мащаб.

Станете почитател на Класа