Китай обвинява върховния комисар на ООН в "неподходяща" намеса във вътрешните работи

Пекин обвини Върховния комисар на ООН за правата на човека, Мишел Башелет, в намесата във вътрешните работи на Китай, след като тя се произнесе в статия в подкрепа на започването на независимо разследване на докладите за прекомерна употреба на сила от полицията срещу протестиращите в Хонконг, се казва в изявлението на Постоянната мисия на Китай при ООН.


Китайската мисия в Женева изрази възражението си срещу мнение, написано от Башелет и публикувано тази събота от хонконгското издание South China Morning Post, което включва „неподходящи коментари относно ситуацията в специалния административен район на Хонконг в Народна република Китай, намесва се във вътрешните работи на Китай и нарушава целите и принципите на Хартата на ООН. "


Башелет поиска от правителството да даде приоритет на конструктивния диалог и да предприеме мерки, включително „адекватно, независимо и безпристрастно разследване от страна на съдии на докладите за прекомерна употреба на сила от полицията".


Според китайското изявление „тази статия оказва натиск върху правителството и полицията в Хонконг и само ще насърчи създателите на проблеми да извършват още по-тежко и радикално насилие". „Пред лицето на радикалните насилствени престъпления, полицията в Хонг Конг е изпълнила своето задължение и е упражнила максимална професионална умереност по време на осигуряването на обществения ред", добавя текстът.


В изявлението се посочва също, че „правителството на Китай е решено да защитава интересите на националния суверенитет, сигурността и развитието, да прилага принципа „Една държава, две системи", както и да се противопоставя на всяка чужда намеса в делата на Хонконг. "


„Призоваваме Върховния комисар и нейният офис стриктно да спазва целите и принципите на Хартата на Организацията на обединените нации, да види истинските цветове на насилниците в Хонконг, да спре да прави безотговорни коментари и да се въздържа от намеса по какъвто и да е начин. във вътрешните работи на Хонконгския специален административен район на Китайската народна република ", заключава китайската мисия.

Станете почитател на Класа