Новата ЕК отправя екологично предизвикателство на САЩ и Китай

Европейският съюз (ЕС) ще предизвика САЩ и Китай по отношение на климатичните цели, тъй като борбата срещу глобалното затопляне се превръща в основен международен въпрос, посочва новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Bloomberg.

ЕС обмисля план, с който да сведе нивата на вредните си емисии до нула до средата на този век, като се стреми да намали съществено нивата на парникови газове. Фон дер Лайен ще представи този план пред дипломати от над 200 държави в Мадрид, по време на срещата за климата на ООН. Това ще бъде първото ѝ събитие, на което тя ще участва като действащ председател на изпълнителната власт на блока. 

„ЕС иска да превърне Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 г.“, заяви тя пред журналисти в неделя в Брюксел. „Европа води по отношение на тази тема и знаем, че трябва да бъдем амбициозни за нашата планета, като бъдем в същото време и лидери“, добави още бившият германски министър на отбраната.

Изчислено е, че целта за климатичен неутралитет изисква осигуряването на допълнителни между 175 млрд. евро (193 млрд. долара) и 290 млрд. долара годишно под формата на инвестиции в енергийни системи и инфраструктура до 2030 г.

Фон дер Лайен определи проекта за „Зелена сделка“ като основен приоритет за нейния мандат. Въпросният пакет ще окаже влияние в области като производството на енергия, транспорта и селското стопанство, поставяйки Европа в синхрон с целите на Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г.

 

 

Този ход би поставил ЕС пред други големи източници на парникови емисии като Китай, Индия и Япония, които изостават в постигането на целите, заложени в Парижкото споразумение. Още през 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение да се оттегли от тази рамка, фокусирайки се върху стимулирането на американската енергийна индустрия, основаващата се на въглеводородите.

Климатичните политики ще бъдат част от концепцията за „геополитическа Комисия“ на Фон дер Лайен, която продължава да твърди, че гласът на Европа ще бъде чут, така както се възприемат мненията на САЩ и Китай.

Стратегията на ЕК за поставяне на цени за въглеродни емисии се очаква да бъде последвана от другите страни, които все още изостават в това отношение.

Фон дер Лайен проведе редица телефонни разговори през своя първи ден като председател на ЕК с редица държавни лидери и водещи политически фигури, като китайския премиер Ли Къцян.

 

 

„Добрата новина е, че Китай посочва, че е наясно с промените в климата“, споделя германката, добавяйки: „Фактът, че Китай въвежда система за търговия с емисии, показва, че това също е тема, която е в дневния ред там“.

Повече подробности относно „Зелената сделка“ се очакват да бъдат обявени на 11 декември, както и документ, очертаващ плановете за създаване на Фонд за справедлив преход, предназначен да помогне на онези страни, които са най-сериозно засегнати от политиката за свиване на въглеродните емисии.

 

Станете почитател на Класа