Путин: Разширяването на НАТО е заплаха за Русия

Той припомни, че Русия многократно е изразявала готовността си да сътрудничи с НАТО, например в борбата със заплахи като международния тероризъм, регионалните конфликти и опасността от неконтролирано разпространение на оръжия за масово унищожение

 

Разширяването на НАТО към границите на Русия е една от потенциалните заплахи за безопасността на страната. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с ръководствата на министерството на отбраната и на военно-промишления комплекс в черноморския град Сочи, пише московското издание “Российская газета“, цитирано от "Фокус".

Той обърна внимание на това, че на 3 и 4 декември в Лондон се провежда среща на високо равнище на НАТО, посветена на 70-годишнината от формирането на Алианса. Путин напомни за историческия контекст, в който организацията е създадена – за противодействието на СССР. Но в условия, в които СССР и Варшавският договор вече не съществуват, НАТО продължава да се разширява, подчерта президентът.

Той добави, че Алиансът е основан от 12 страни-членки, сега в него са 29 държави, „а общите военни разходи на страните от НАТО представляват около 70% от общите харчове за отбрана на света“.

„Днес трябва да изхождаме от факта, че разширяването на НАТО, развитието на военната му инфраструктура в близост до руските граници, е една от потенциалните заплахи за сигурността на страната ни", подчерта президентът.

Блокирането на стереотипите на мислене през последните години не може да бъде добър инструмент за намиране и вземане на ефективни решения, смята президентът. Той припомни, че Русия многократно е изразявала готовността си да сътрудничи с НАТО, например в борбата със заплахи като международния тероризъм, регионалните въоръжени конфликти и опасността от неконтролирано разпространение на оръжия за масово унищожение.

„След 2008 г. обаче нашето сътрудничество всъщност беше ограничено", добави държавният глава. Според него „Алиансът е действал срещу Русия неправилно, ако не грубо“, без да отчита интересите на Москва.

Междувременно агенция ТАСС съобщи, че Русия, Иран и Китай ще проведат съвместни военноморски учения на 27 декември.

Станете почитател на Класа