Китай: „Няма да допуснем намеса“

Пекин изрази остро неодобрение и обеща да отвърне, след като Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, заплашващ с нови санкции срещу Китай заради нарушаване на човешките права на религиозните малцинства.


Минал през Камарата с почти пълно единодушие във вторник, законопроектът обявява подкрепата на САЩ за уйгурите, мюсюлманска малцинствена група, базирана в китайската провинция Синдзян. Законопроектът е модифицирана версия на подобен закон, въведен в Сената, но добавя разпоредби, призоваващи за санкции срещу китайските служители, които наблюдават политиката в Синдзян, и забранява износа на съоръжения за наблюдение, които могат да бъдат използвани за шпиониране на гражданите.


„Трябва да кажем на американската страна, че делата на Синдзян са чисто вътрешни работи на Китай и чужда намеса не е разрешена", се казва в изявление на китайското външно министерство, което добавя, че „законопроектът умишлено размива мерките на Китай за борба с тероризма и за де-естремизация. Призоваваме САЩ незабавно да поправят грешките си, като предотвратят гореспоменатия законопроект, свързан със Синдзян, да стане закон."


Докато политиките на Пекин в Синдзян са попаднали под обстрел от някои защитници на правата на човека - а именно поставянето на стотици хиляди уйгури в „лагери за пре-образование" с надеждата да се обезкуражи радикализма им - китайските представители твърдят, че мерките са необходими за борба с тероризма в региона. Заседанието на Общото събрание на ООН през октомври подчерта международното разделение по въпроса, като два лагера издадоха конкурентни декларации за ситуацията в Синдзян, едната от които защитава политиките на Китай там, а другата ги осъжда.


Министерството също осъди Вашингтон за "двойни стандарти за борба с тероризма" - позовавайки се на политиките на САЩ за въоръжаване на ислямистки бойци по света - и каза, че " уйгурският законопроект само ще разкрие още повече лицемерието и зловещите намерения на правителството на САЩ."

 

Според Global Times, свързана с комунистическата партия, в отговор на законопроекта, Пекин се готви да публикува своя черен списък на „ненадеждни единици", което заплашва да направи от май, след като Вашингтон санкционира китайския технологичен гигант Huawei. Очаква се в черния списък да бъдат включени големи американски фирми като Apple, които няма да могат да правят бизнес в Китай. Съобщава се, че страната също обмисля визови ограничения за американски служители.

Станете почитател на Класа