Глобалните пазари се сриват, след като Тръмп заплашва с „Мита за всички“

Фондовите пазари по света се сринаха след последния туит на президента на САЩ Доналд Тръмп, възбуждащ страхове от глобално търговско напрежение.

 

Уолстрийт затвори с един процент по-ниско в понеделник, след като Тръмп каза, че ще се насочи отново към Европа заради спора за субсидиите на Boeing-Airbus. Той също обяви мита на стомана и алуминий за Бразилия и Аржентина.


Американското правителство заяви, че може и да наложи наказателни мита до 100 процента върху 2,4 милиарда долара внос на френско шампанско, чанти, сирене и други продукти поради новия данък на цифровите услуги във Франция.


Европейските акции отчетоха най-големия си дневен спад от два месеца. Общоевропейският Stoxx 600 затвори временно с 1,6 процента, като всички сектори и основните борси бяха дълбоко на червено. Немският DAX е спаднал с около два процента преди възстановяването във вторник.


Акциите в Азия най-вече спаднаха във вторник, водени от Австралия, като S&P / ASX 200 спадна с 2.19%. Хонконгският индекс Hang Seng спадна с 0,17 процента, докато Nikkei 225 в Япония затвори с 0,64 процента по-ниско.

 

Туитовете на Тръмп задействаха продажбите, които се насочиха към по-слабите от очакваните данни, заяви Фавад Разагзада, пазарен анализатор на лондонската Forex.com.


Той каза за Ройтерс: „Има редица причини, идващи едновременно. Но с фондовите пазари на рекордно високи нива това винаги ще се случи. Пазарите се качват нагоре и след това слизат надолу, това е асансьор. "

Станете почитател на Класа