Кой е по-големият руски агент, Борис Джонсън или Джеръми Корбин?

Изборите във Великобритания бързо наближават и това може да означава само едно; надпреварата е за всеки и всеки е в ролята на таен руски агент. Една минута е Борис Джонсън, в следващата е Джеръми Корбин.


Омаскаряването на политически противници като агенти на Кремъл, волно или неволно, е сигурна стратегия за раздвижване на обществения гняв и предизвикване на завидни нива на медийно внимание и възмущение, независимо дали имате доказателства или не.


Тактиката е изпробвана от десетилетия в САЩ, но изглежда, че през последните години и може би най-много сега придобива все повече сила като стратегия за кампаниите в Обединеното кралство.


Тази седмица другарят Корбин е на горещото място, след като представи изтекло досие, което според него доказва, че премиерът Джонсън е пуснал Националната здравна служба „за продажба" в търговските преговори с администрацията на Тръмп. Това предизвика голямо раздразнение и дълбоко недоволство в редиците на Торите ... Но изведнъж се появи доклад, който съмнително твърди, че Корбин вероятно е получил въпросното досие не от някой друг, а от ... руснаците.


Значи Корбин е руският агент тук, нали? Грешно. Не помните ли как преди две седмици Борис Джонсън беше марионетка на Путин? Премиерът беше обвинен в дълбока и предателска вярност към Русия, когато отказа да публикува доклад, в който се твърди за руско вмешателство в референдума за Brexit и общите избори през 2017 г.


По всички сведения, докладът на Комитета за разузнаване и сигурност (ISC) всъщност не съдържа доказателства за намеса в изборите, но това не попречи на опозицията и борците срещу Brexit да обвинят БоДжо в проруска ангажираност заради взетото решение да отложи публикуването му за след изборите.

 

Обвиненията за тайни лоялни отношения към Русия от масовите медии може да са нови за Джонсън, но това със сигурност не е първото родео на Корбин. Лидерът на лейбъристите отдавна е обект на подобни инсинуации. Това получавате, когато правите глупави неща като се усъмнявате в ролята на НАТО или искате на доказателства, преди да насочите пръста към Москва за всеки нов грях.


Само за да поясня, руснаците са про-Brexit, помогнаха за референдума през 2016 г. и сега Борис Джонсън им помага да го прикрият? Но по някаква причина те също помагат на Корбин да го победи, като му подават документи, които накърняват шансовете на консерваторите и могат да поставят дамга върху Brexit. Схванахте ли?


Не само партийните лидери получават обвинение за руски агент. Съветникът на Джонсън, Доминик Къмингс, също е набеден за възможен руски шпионин въз основа на тригодишната му работа в страната през 90-те години, където „той е култивирал отношения" според един „загрижен източник".


Тази седмица може да е Корбин, но не се успокоявайте, Борис. Ще имате отново своя ден.

Станете почитател на Класа