Sun: Джонсън направи забележка на Корбин за това, че «се подмазва на враговете на Британия»

Борис Джонсън даде ексклузивно интервю за The Sun, в което остро критикува основния си конкурент на предстоящите парламентарни избори - Джеръми Корбин. Според британския премиер лидерът на Лейбъристката партия не би трябвало да ръководи правителството, защото той многократно се е подмазвал на "противниците" на Обединеното кралство - ИРА, палестинските терористи и Москва.

Джеръми Корбин представлява „заплаха“ за сигурността на Обединеното кралство и ако той ръководи правителството, ще „се наведепред противниците“ на страната. Британският премиер Борис Джонсън направи това предупреждение в ексклузивно интервю за The Sun.

Според Джонсън, лидерът на Лейбъристката партия многократно е заставал на страната на „ИРА, палестинските терористи и Кремъл“. Следователно потенциалното му премиерство е тревожно за съюзниците на Лондон, включително Вашингтон.

Всеки път, когато имаше такъв шанс, той (Корбин. - ИноТВ) подкрепяше нашите врагове. Той всъщност е прекарал всички дълги години на Студената война от другата страна”, каза британският премиер.

В сряда в Лондон се провежда среща на върха, посветена на 70-годишнината на НАТО. Благодарение на това празнуване негативното отношение на Корбин към военния блок става напълно очевидно, каза Джонсън.

НАТО е организация, чието разпускане беше подкрепено от Корбин. Аз съм горд  поборник на Североатлантическия алианс, на съюза между Обединеното кралство и Америка“, подчерта политикът.

За 70 години съществуване НАТО доказа, че е абсолютно необходим за нашата колективна сигурност. Мисля, че трябва да подкрепяме страната си и да я защитаваме.“, каза той.

Не считам  за проява на силажеланието за разпускане на НАТО, желанието да се отървем от разузнавателната агенция MI5, която осигурява нашата сигурност ... и в същото време да пълзим пред хората, които искат да ни навредят. Това е огромна, огромна грешка.“, добави Джонсън.

Според премиера съществува реален риск съюзниците да откажат да споделят разузнавателни данни с британското правителство, ако то бъде ръководено от Корбин. Той също посочи отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри като пример за "наивното отношение" на Корбин към Русия.

Обърнете внимание на случилото се по случая „Скрипал“. Бях министър на външните работи и организирах глобално експулсиране на шпиони в отговор на това, което Русия направи. 28 държави по света стояха рамо до рамо с Великобритания и решиха да ни подкрепят.“, припомни Джонсън.

Тогава се появи този човек (Корбин. - ИноТВ) и единственото, което попита министър-председателя, е дали е изпълнил искането на Русия да им изпрати проби от отровното вещество. Неговите приоритети и възглед за страната ни бяха напълно в противоречие с това, което трябва да се направи, за да се поддържа нашата сигурност“, отбеляза той.

Според него Путин "иска да върне руската сфера на влияние и фактически да възстанови Съветския съюз". За да постигне тази цел, Москва уж използва всякакви методи, "включително незаконни". „Не можеш да бъдеш наивен по отношение на Русия“, каза Джонсън.

Той също изрази съмнение, че лидерът на лейбъристите ще успее да извади Великобритания от ЕС. Според премиера Корбин ще бъде твърде зает с опитите си да изпълни своите „нереалистични“ предизборни обещания, включително прокарване на високоскоростен интернет в цялата страна и увеличаване на разходите за социални програми.

Джонсън призова избирателите, уморени от продължителната предизборна кампания, да не останат безразлични и да не седят вкъщи в изборния ден 12 декември:  „Те трябва да дойдат и да гласуват, за да спасят независимостта на страната ни, защото в противен случай Брекзит просто няма да бъде изпълнен. Те трябва да дойдат и да гласуват, за да предотвратят хаоса и объркването в парламента следващата година."

Те трябва да дойдат и да гласуват, за да не позволят на лейбъристите да разлюлеят икономическите основи на страната ни. И те трябва да дойдат и да гласуват за по-светло бъдеще и нов златен век, който ще дойде, ако успеем да завършим това нещо (Brexit. - ИноТВ)", убеден е политикът.

Кулминацията на предизборната кампания не е единственото предизвикателство пред Джонсън. На следващия ден той трябва да обедини  "воюващите" членове на НАТО, обръща внимание изданието.

Премиерът казва, че Еманюел Макрон сгреши, като заяви, че Североатлантическият алианс  е в „мозъчна смърт“. В същото време Джонсън подкрепя идеята на френския президент да преразгледа целите и да реформира организацията, заключава The Sun.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа