Biznes Alert: Русия ще продължи да изкушава Украйна с газови намаления

След преговорите с Путин Зеленски обяви, че диалогът за транзита на руски газ през Украйна е деблокиран, но не са взети конкретни решения. Според Biznes Alert, Русия ще продължи да изкушава Украйна с нови предложения, но това не означава, че руснаците ще заемат конструктивна позиция и няма да проточват процеса на преговори.

Президентите на Русия и Украйна по време на срещата в Париж, наред с другите въпроси, обсъдиха перспективите за доставки на газ през украинска територия. Владимир Путин повтори, че руската страна може да предложи на Украйна отстъпка от 25% от текущата крайна цена за потребителите, а украинският му колега Владимир Зеленски призна, че темата е "деблокирана". Според Biznes Alert, лидерите на "Газпром" и "Нафтогаз" съобщават, че въпреки че е обсъждан въпросът за транспортирането на газ през Украйна, не са взети решения.

Както продължава изданието, „Газпром“ изисква „Нафтогаз“ да се откаже от всичките си финансови претенции. От своя страна украинската компания смята, че ако договорът с руснаците бъде адаптиран към европейското законодателство, цената ще стане по-ниска, следователно необходимостта от отстъпката, предлагана от Кремъл, ще изчезне. Следващата тристранна среща с участието на Европейската комисия трябва да се проведе през декември, но точната й дата все още не е известна. Междувременно действащият транзитен договор изтича на 31 декември 2019 г.

Путин призна, че отношенията с Украйна се набелязва затопляне. И какво от това“, запита се той, изкушавайки Зеленски с гореспоменатата отстъпка. Той остана непоклатим и нареди на съветниците си да проведат допълнителни преговори“, пише авторът на статията.

Според него Русия ще продължи да изкушава Зеленски. Думите на украинския президент относно деблокирането на преговорите може да намекват, че вече е определена дата за нова среща в рамките на Европейската комисия - Украйна - Русия, но това не означава, че руснаците ще заемат конструктивна позиция и няма да забавят процеса на преговори. Но сигнал, показващ, че Зеленски е готов да направи отстъпки, може да бъдат разместванията в ръководството на "Нафтогаз", по темата за които се появяват все повече слухове.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа