Путин: "Ако Киев поеме контрола над границата, може да настъпи клане като в Сребреница"

Президентът на Русия Владимир Путин коментира, че при липса на закон за амнистия за жителите на Донбас, контролът от стана на Киев на границата с Руската федерация крие риск от масови убийства на граждани на непризнатите републики.

 

"Ако Киев поеме контрола над границата, контролирана от бунтовниците, може да се стигне до клане като това в Сребреница", заяви руският президент. "Законът за амнистия все още не е одобрен. Те се съгласиха през 2015 г. Има някои решения, но нищо не работи", добави руският президент.


На срещата, проведена във вторник с Президентския съвет по правата на човека, Путин коментира, че евентуалното преследване на хора, живеещи в Луганската народна република и Донецката народна република, е била една от основните теми на разговора му с колегата му Владимир Зеленски по време на срещата на Нормандския квартет.


Руският президент определи ситуацията на границата като "политически проблем". "Видяхме как президентът Зеленски обсъжда с националистите. Не е ясно кой е по-силен там", каза Путин. "И не е ясно какво ще се случи там, нито кой ще ги ръководи, когато влязат в тези територии, без да предоставят гаранции за хората", добави той.


Разговорите в рамките на Нормандския квартет, проведени в понеделник, позволиха напредък по редица въпроси за нормализиране на ситуацията в източна Украйна.

 

Присъстващите там ръководители изразиха намерението си да постигнат съгласие по всички правни аспекти по отношение на предоставянето на специален статут на местното самоуправление на определени райони от Донецка и Луганска области - както се вижда от Минските споразумения през 2015 г. - „за да се гарантира неговата постоянна експлоатация ", и считат за необходимо включването на така наречената формула на Щайнмайер в украинското законодателство.


Междувременно президентът на Украйна посочи, че Киев се подготвя за нова размяна на затворници с района на Донбас, която е предвидена за 24 декември. Според Зеленски това споразумение е "ключова победа" и предвижда обмен на "всички за всички" между страните в конфликта.

 

От своя страна руският президент Владимир Путин подчерта подобренията в процеса на уреждане на конфликта в Донбас и заяви, че Русия ще направи всичко възможно, за да допринесе за разрешаването на кризата. Руският президент също подчерта важността на синхронизирането на прекратяването на военните действия и процеса на политически реформи в Украйна, предвиден в Минските споразумения.

Станете почитател на Класа