Въпреки санкциите търговията САЩ Русия при Тръмп расте значително

Търговията между САЩ и Русия се е увеличила по време на администрацията на Доналд Тръмп въпреки санкциите, наложени на Москва, стана ясно от изявленията на руския външен министър. Вашингтон обаче вижда това като извинение да задържи санкциите.


„Независимо от санкциите - които очевидно нараняват всички - търговията между нашите две страни нарасна по време на президентството на Тръмп от 20 милиарда долара, до които беше намалена при президента Обама, до 27 милиарда долара през тази година", каза Сергей Лавров пред репортери във Вашингтон, след срещата с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.


„Това е увеличение с почти една трета и означава нови работни места в двете страни и увеличаване на печалбите на производителите. Мисля, че ако дадем допълнителни стимули за подобно сътрудничество, резултатите ще бъдат още по-изгодни и от взаимна полза ", добави Лавров.


Докато руският дипломат очертаваше търговските данни като аргумент срещу санкциите на САЩ, Помпео повтори ангажимента на правителството си да ги запази. На въпрос какви биха били условията за отмяна на санкциите, държавният секретар отказа да отговори, като добави само, че администрацията на Тръмп счита санкциите за „подходящи предвид политиката на САЩ, законодателството на САЩ и рисковете, пред които са изправени".


Той обаче спомена възможния „значителен напредък" в икономическите отношения между Вашингтон и Москва, който може да бъде обявен в „следващия кратък период от време", без да дава никакви подробности.

Станете почитател на Класа