Как изтребителите на "МиГ" ужасяват НАТО през годините

Руските "МиГ"-ове повече от 70 години създават главоболия на Алианса, който не винаги успява да намери отговор на силата и ефективността на руските изтребители.

МиГ-15

Резултат с изображение за „МиГ-15“"

 

 

Един от най-добрите изтребители на "МиГ" – МиГ-15, е дядото на съветската реактивна авиация. С почти 18 000 създадени екземпляра по цял свят той си остава най-произвежданият реактивен изтребител в историята.

Създаден малко след Втората световна война, той се доказва най-добре по време на Корейската война, където се изправя срещу американските F-85 Sabre в редица дуели. Тези два изтребителя са достойни противници: докато Sabre е по-ефективен на малки надморски височини, "МиГ" има предимство на по-големи такива.

МиГ-15 е отговорен за една от най-мрачните глави в историята на USAF, известна като "Черния вторник". На 23 октомври 1951 г. съветските пилоти свалят осем стратегически бомбардировача B-29A Superfortress и два патрулни изтребителя F-84, като губят само един от самолетите си.

 

МиГ-21

Резултат с изображение за „МиГ-21“"

 

 

С произведени 11 496 бройки, МиГ-21 е най-масовият свръхзвуков изтребител в историята. Поради масовото си производство може да се похвали и с ниска цена. Един МиГ-21 струва по-малко от една бойна машина на пехотата БМП-1.

МиГ-21 се радва на голяма популярност в цял свят и служи в армиите на 65 страни. Въпреки че дебютният му полет се състои преди повече от 60 години, някои страни (като Ангола, Египет, Виетнам и др.) продължават да го използват и до днес.

След многобройните конфликти и войни, в които участва МиГ-21, Виетнамската война е звездният му час. Въпреки численото превъзходство на USAF, виетнамските пилоти показват изключителни резултати: 165 въздушни победи с 65 загубени самолета. На 3 януари 1968 г. пилотът Ха Ван Чук сам влиза в битка със своя МиГ-21 срещу 36 американски изтребителя и сваля командира на крилото.

 

МиГ-25

Резултат с изображение за „МиГ-25“"

 

 

Този свръхзвуков прехващач е проектиран за противодействие на американския реактивен бомбардировач B-58, способен да пробие съветската отбрана и да извърши ядрени удари. МиГ-31 също е предназначен за прехвата на новите разузнавателни самолети Lockheed SR-71, неуловими за бавните МиГ-21 и Су-15, които са в експлоатация в средата на 1960-те години.

Появата на съветския прехващач с максимална скорост от 3000 км/ч е неприятна изненада за американците. В резултат Конгресът на САЩ провежда извънредно заседание, на което е решено да се ускори работата по изтребителите F-14 и F-15.

Едно от най-болезнените предателства в съветската история е свързано именно с МиГ-25. През септември 1976 г. старши лейтенант Виктор Беленко дезертира в Япония на борда на този самолет. Прехващачът е представен на американските специалисти и изучен от тях, а после върнат на съветите. Тъй като всичките му тайни стават известни на потенциалния враг, оборудването на МиГ-25 се налага спешно да бъде сменено.

 

МиГ-31

Резултат с изображение за „МиГ-31“"

 

 

Един от най-бързите бойни самолети в света (със скорост до 3000 км/ч) – МиГ-31 – е базиран на МиГ-25. За разлика от предшественика си обаче той е двуместен: с пилот и оператор-навигатор.

Прехващачът е способен едновременно да поразява шест и да следи още до 10 цели. Четири МиГ-31 контролират фронтова линия от 1100 км.

В края на 1980-те МиГ-31 ефективно парират дейността на американския разузнавач SR-71 Blackbird край съветските граници. Днес прехващачът служи в Сирия, където ескортира бомбардировачи и частично замества самолета A-50 AWACS в засичането на цели за въздушни удари.

 

МиГ-29

Резултат с изображение за „МиГ-29“"

 

 

Един от най-добрите съвременни изтребители в момента е в експлоатация в 28 държави по света. Този съветски самолет може да се срещне дори на военновъздушните бази на САЩ през 1997 г., след като Молдова продава 21 негови екземпляра на американците. След като са изследвани, някои от тях са изложени на показ.

МиГ-29 служи като основен модел за редица модификации, включително за палубния МиГ-29К. Тези самолети са основната ударна сила и на индийският самолетоносач "Викрамадитя" и на руския "Адмирал Кузнецов" (заедно със Су-33).

Епизодите, в които руски изтребители се сражават едни срещу други, могат да бъдат преброени на пръстите на едната ръка. Най-известният сред тях е през Еритрейско-етиопската война (1988-2000). В редица въздушни двубои по-модерните етиопски Су-27СК (поръчани от Русия) надделяват над еритрейските съветски МиГ-29 от 1980-те, които страната купува от Беларус.

 

 

https://bg.rbth.com

 

Станете почитател на Класа