Свръхпредлагането на петролните пазари ще се запази въпреки решенията на ОПЕК

Световните запаси от суров петрол могат рязко да се увеличат въпреки споразумението между ОПЕК и партньорите ѝ (известни с общото название ОПЕК+) за по-дълбоко свиване на добива и очакванията за отслабване на производството на САЩ и други страни извън картела. Това се посочва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикуван днес. 

Въпреки допълните съкращения (на квотите - бел. ред. БТА) и прогнозата ни за забавяне в растежа на предлагането от страни извън ОПЕК през 2020 г. до 2,1 млн. барела дневно, световните петролни запаси могат да нараснат със 700 000 барела петрол дневно през първото тримесечие на 2020 година, отбелязва организацията в месечния си доклад.

ОПЕК, чийто фактически лидер е Саудитска Арабия, и други производители, включително Русия, се договориха миналата седмица да свият предлагането с допълнителни 500 000 барела дневно през първото тримесечие на идната година. Те обаче се въздържаха да обявят действия за периода след март.

Дори ако групата се придържа стриктно към новата договорка и предлагането на държави, обхванати от политически проблеми като Иран, Либия и Венецуела, остане стабилно, според МАЕ от пазара ще бъдат изтеглени едва 530 000 барела дневно спрямо производството през ноември.

МАЕ преразгледа към понижение прогнозата си за растежа на предлагането от страните извън ОПЕК през 2020 г. с 200 000 барела дневно заради "продължаващото забавяне в САЩ, по-слабите очаквания за Бразилия и Гана, както и допълните съкращения от (партньорите на ОПЕК)", се посочва в доклада.

 

 Екип на Investor.bg , редактор Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа