Hill: Американските санкции събраха дългогодишни съперници - Москва и Пекин

Американските санкции не задържаха Русия и Китай, а само допринесоха за тяхното сближаване и установяване на по-тесни търговски връзки, пише The Hill. Според изданието, за да не стигнат до самоизолация, САЩ трябва да поддържат добри отношения с двете страни - тогава дългогодишните съперници Москва и Пекин ще престанат да си сътрудничат активно и сами ще ограничат влиянието си.

Миналата седмица се отбеляза нов етап в усилията на Русия да контролира евразийската територия, пише The Hill. С отварянето на газопровода „Силата на Сибир“ Русия направи още една стъпка към примамването на Китай в стратегическа зависимост от Москва.

Както се съобщава в статията, тръбопроводът е предназначен да транспортира 10 хиляди галона втечнен природен газ (38 милиарда кубически метра) годишно в продължение на 30 години от руското поле до китайските потребители, тоест на разстояние от 1865 мили. Тези обеми съставляват около една шеста от природния газ, консумиран в Китай през 2018 г. Газпром планира да започне с доставката на 10 милиона кубически метра газ на ден и да достигне максимален капацитет през 2025 година. В бъдеще през Монголия може да се доставя още повече руски газ.

"Силата на Сибир" е резултат от сделка за 400 милиарда долара, подписана в рамките на няколко дни след като САЩ наложиха санкции срещу Русия заради "нахлуването" в Украйна, отбелязва изданието. Преди това Пекин и Москва преговаряха за изграждането на два газопровода години наред, но не можаха да се договорят за цената на доставките на газ. Когато санкциите бяха въведени, въпросът за цената на първия газопровод беше решен. Икономическата принуда от страна на САЩ даде обратен ефект и стана стимул за сближаването на Русия и Китай, подчертава авторът на статията.

Китайският президент Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин отпразнуваха откриването на газопровода чрез съвместна телеконференция. Путин заяви, че газопроводът ще помогне за постигане на двустранна търговия от 200 милиарда долара до 2024 г., като удвои сегашното ниво от 100 милиарда долара. Напротив, китайският внос на американски стоки за 2019 г. падна с 26,4%, а износът за САЩ с 10. 7%.

Ръстът на търговията показва тесните връзки между двете страни, откакто САЩ започнаха да прилагат санкции, обяснява изданието. През юни китайските държавни медии съобщиха, че Путин и Си се срещат 28 пъти от 2013 г., като последната среща се проведе, „когато международният ред беше поставен под въпрос поради едностранни действия и протекционизъм, а световната икономика беше отслабена от продължаващия търговски спор между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света. “

Си Цзинпин беше ентусиазиран от тесните си връзки с Путин и нарече президента на Русия неговия най-добър и загадъчен приятел: „Моето взаимодействие с президента Путин се основава на висока степен на взаимно доверие. Това е солидната основа на нашето близко приятелство . "

С въвеждането на мита и други наказания срещу Русия и Китай, Съединените щати създадоха вакуум, който помага за разпространението на руското влияние, пише The Hill. Бившият американски посланик Чаз Фрийман пише: "Нарцистичният национализъм не е ефективен антидот срещу чуждото отхвърляне и неодобрение . Въздействието върху Русия и Китай беше контрапродуктивно от американска стратегическа гледна точка, подчертава авторът на статията.

Джеймс Рийш, председател на Комитета по външни отношения на Сената, заяви: „Въпреки че американското финансово превъзходство прави санкциите лесен и доста ефективен инструмент, аз съм сериозно загрижен за последствията от прекомерната употреба, особено при липса на по-широка стратегия . Допълнителните санкции не ни правят по-строги по отношение на Русия . “ Освен това Риеш предупреди, че "по-общите санкции, ако не са свързани с конкретни цели, могат да бъдат контрапродуктивни".

По отношение на Китай Хенри Кисинджър пише: „Политиката, която вижда Китай като враг главно защото икономиката му расте и нейната идеология е неприятна, в крайна сметка ще доведе до изолацията на Съединените щати.“

Поради факта, че достъпът до страни, които желаят да търгуват с Америка, е ограничен за Китай, Пекин се насочи към Русия, която току що го чакаше, пише The Hill. Тристранният баланс на приятелските отношения с Русия и Китай в духа на Никсън може да увеличи американското влияние в Източна Азия и в същото време да използва и двете страни, за да ограничи растежа на тяхното влияние, смята авторът.

Русия и Китай исторически винаги са били конкуренти, а Москва отдавна е предпазлива към растежа на китайското влияние в Сибир. Китай е наясно с ядрения арсенал на Русия на своите граници. Ако Америка се отвори за подобряване на отношенията с тези страни, вместо да увеличи скоростта на прехода към самодостатъчност, това би премахнало необходимостта от сътрудничество между двамата съперници, заключава Хил.

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа