Шведската църква премахна олтар с ЛГБТ тематика... но не по причината, която очаквате

След две седмици обсъждане църквата в Швеция реши, че новопридобитата картина, с ЛГБТ насоченост, е твърде проблематична, за да послужи за нейния олтар. Изобразяването на Адам и Ева като две еднополови двойки не беше проблем.


Църквата "Свети Павел" в южния град на Малмьо прие картината като част от своя олтар преди две седмици. Произведението на шведския фотограф и художник Елизабет Олсън Уолин трябваше да символизира всеобхватност.


Но то предсказуемо генерира много шум, като привлече онлайн както похвали, така и спорове.


След като анализира обратната връзка, църквата реши да свали картината и да я премести на „друго място извън олтарната стая", разкри пастор Пер Свенсън.


Но не както се очакваше, не повторното представяне на библейската история за Адам и Ева като приказка за две голи еднополови двойки в Райската градина тласна църковните служители да преместят картината. „Тази част на картината е напълно непротиворечива", каза Свенсън.


Пасторът обаче имал проблем със змията, която изкушила Адам и Ева да опитат забранения плод. В картината тя е изобразена като транссексуална личност. „Змията традиционно символизира злото и превръщането му в трансджендър може да означава, че трансджендърът е зъл или е дяволът", обясни Свенссон.


Освен това картината съдържа ябълки, библейски символ на знанието, добави пасторът. Това поставя въпрос относно вида на знанието, което изобразява картината, заедно с „толкова много различни интерпретации", които правят образите проблематични, каза Свенсън.

Станете почитател на Класа