Удар за Тръмп - доклад разкри връзка между Иванка и британски шпионин

Новината, че Кристофър Стийл познава Иванка Тръмп лично и е обсъждал съвместната работа по чуждестранни бизнес проекти, сериозно подкопава твърденията на американския президент и неговите поддръжници, че бившият офицер от МИ6 е мотивиран от злоба при съставянето на експлозивното му досие за "Русиягейт".

От месеци се носят слухове за минали връзки между Стийл и лагера на Тръмп. Сега в доклад се появиха подробности, в които се разглежда какво предизвика разследвания относно намесата на Кремъл в президентските избори в САЩ.

Докладът е разпореден от главния прокурор на САЩ Уилям Бар с изричната цел да се докажат опити за подобна намеса, водени от политически пристрастия.

Документът от 476 страници от генералния инспектор на Министерството на правосъдието Майкъл Хоровиц отхвърли твърденията за пристрастност към ФБР, като заяви, че "никакви политически пристрастия или неправилна мотивация не влияят върху решенията за започване на разследванията".

Това освободи Стийл от "недобросъвестност" при съставянето на досието му, но също така прие, че е имало "липса на преценка" от негова страна при представянето на някои от неговите заключения. Но докладът на Хоровиц също даде възможност на Стийл да отрече в показанията си, че е бил отмъстителен към семейството на Тръмп от самото начало.

Идеята беше "нелепа", настоя бившият офицер на МИ6, подчертавайки, че ако не друго, той е "благосклонно настроен към семейството на Тръмп, преди да започне изследванията си". Той каза на служителите на Министерството на правосъдието, че се е срещал с "член на семейството на Тръмп в Trump Tower и "е бил приятел" (с члена на семейството) от години", като дори е дал на този човек "семеен тартан" (бел. ред.: шотландското каре).

Те били достатъчно близки, за да обсъдят, при размяна на имейли през 2008 г., среща за вечеря в ресторант близо до Trump Tower в Ню Йорк.

Документът на Министерството на правосъдието не посочва член на семейството на Тръмп. Самоличността беше предоставена от телевизионния оператор ABC, откъдето твърдят, че са видели имейли между Стийл и Иванка Тръмп.

Стийл е съосновател на фирмата за бизнес проучване Orbis в Лондон. След като напусна MИ6, където оглавяваше бюрото за Русия, беше нает от противниците на Тръмп, за да проучи руските му връзки чрез американската компания Fusion GPS.

Стийл каза на разследването на Хоровиц, че неговият доклад "не е проектиран да бъде завършен и вместо това трябва да бъде обявен устно". Документът му е "предимно от един източник", но включва "основни проучвания и преценката му като разузнавач".

Привържениците на Тръмп редовно твърдят, че докладът на Стийл е довел до разследванията на американските органи за сигурност. Всъщност началото на разследванията бе свързано с информация, предадена на тогавашния върховен комисар на Австралия в Лондон, Александър Даунер, от Джордж Пападопулос, външнополитически съветник за кампанията на Тръмп, през май 2016 г. Тази информация беше предадена на ФБР от австралийската Централна разузнавателна организация (CIO).

Въпреки това Стийл се превърна в редовна мишена на нападки от лагера на Тръмп. Говорейки за него, американският президент го нарече по различни начини от „неуспешен шпионин", "измамник", „славата на измаменото досие" и "връзка с Кривата Хилари".

Няма доказателства, че Иванка Тръмп и Стийл са влезли в бизнес отношения. Името й обаче изплува многократно по време на разследването на Тръмп и връзката с Русия от специалния адвокат Робърт Мюлер и други.

Твърди се, че тя и брат й Доналд-младши получават редовни актуализации от личния адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен (който вече е в затвора, арестуван при разследването на Мюлер), за проект на организацията на Тръмп - Moscow Tower, в руската столица.

Иванка Тръмп заяви, че "участва само в минимална степен". А Тръмп-младши каза на съдебната комисия на Камарата, че не е много запознат в показания, дадени през септември 2017 г.

Приблизително по същото време се появиха подробности за участието на Феликс Сатер, приятел на Коен от детството, в семейството на Тръмп.

Сатер, роден Феликс Шеферовски в Русия, веднъж бе вкаран в затвора за намушкване на мъж в шията и лицето със столчето на счупена коктейлна чаша (от маргарита) и отново беше преследван през 1998 г. за ролята си в инвестиционна измама на руската и американската организирана престъпност спрямо възрастни хора.

Той избегна затвора и потенциална присъда от 20 години, като стана информатор на ФБР и плати гаранция от 25 000 долара. Според документи на прокуратурата той се превърнал в източник на информация, включително за мафията и Ал Кайда.

По-късно Сатер влезе в бизнес с Тръмп и стана партньор на бъдещия президент чрез компания, наречена Bayrock, във връзка с изграждането на хотел Trump SoHo. Двамата се появиха на церемонии по рязане на ленти за съвместни проекти и заедно бяха в командировки.

Сатер се похвали, че е толкова близък със семейството на Тръмп, че Доналд го помолил да заведе сина и дъщеря му на екскурзия до Москва. Като човек с очевидни връзки, той уредил по време на пътуването Иванка да седне на креслото на Путин в президентския кабинет в Кремъл.

Иванка Тръмп припомни, че пътуването й до Москва включва "кратка обиколка на Червения площад и Кремъл" и това може да е свързано със седене на бюрото на Путин. Тя обаче не можеше да си спомни добре дали го е направила.

Станете почитател на Класа