Най-мощният ледоразбивач в света започва морски изпитания в Прибалтика

Построен с цел да осигури успеха на Русия в Арктика, флагманът на новата линия ядрени ледоразбивачи бе пуснат на вода близо до Санкт Петербург. Плавателният съд Арктика е определен да стане най-големият и най-мощният ледоразбивач в света.

 

Морските изпитания ще проверят как реално корабът отговаря на неговите конструктивни характеристики, като същевременно ще се тества надеждността на неговото оборудване и системи.

 

Масивният ледоразбивач е построен за руската атомна агенция Росатом в Балтийската корабостроителница в Санкт Петербург. Арктика по време на първите си тестове ще използва дизелови двигатели. Планира се корабът да влезе в експлоатация догодина.


Това е първият кораб от линията руските ледоразбивачи от следващо поколение Пройект 22220 с два такива кораба - Сибир и Урал, които в момента завършват строителството в Санкт Петербург. През август Росатом и пристанището подписаха нов договор, според който ще бъдат построени още два кораба.


Ледоразбивачите от Пройект 22220 имат капацитет от огромните 60 мегавата. С дължина над 173 метра (568 фута) и водоизместимост 33 500 тона, те ще бъдат ненадминати сред корабите от своя клас. Най-големите ледоразбивачи, използвани в момента от Русия, имат капацитет от 54 мегавата и дължина не повече от 160 метра.


Арктика и неговите колеги, всички способни да разбият лед с дебелина три метра, ще бъдат използвани за да проправят пътя на корабите, превозващи изкопаеми горива от арктически находища до потребители в Азиатско-Тихоокеанския регион.


Москва модернизира своя флот от ледоразбивачи като част от основния ремонт на транспортната инфраструктура в цялата страна. Освен всичко друго, проектът има за цел да увеличи количеството товари, превозвани по Северния морски път до 80 милиона тона до 2024 г., за да стимулира развитието на Арктика и други региони в Сибир и Далечния Изток.


Русия е единствената държава в света, която управлява флота от ядрени ледоразбивачи. Такива кораби са по-големи и по-мощни от ледоразбивачите с дизелови и електрически двигатели. Ядрените двигатели им позволяват да се движат самостоятелно много по-дълго, без да е необходимо да се зареждат с гориво.


Руският флот ядрени ледоразбивач сега отбелязва своята 60-годишнина. През декември 1959 г. корабът Ленин стана първият ядрен ледоразбивач в света. Той служи по северното крайбрежие на Съветския съюз в продължение на почти три десетилетия, обхващайки повече от 85 000 мили, предимно през дебел лед.

Станете почитател на Класа